Kombajnový dort
Recepty, DortySuroviny
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 120 g polohrubé mouky
- 4 vajíčka
- 150 g cukru
- 2 lžíce horké vody
- Náplň:
- 250 ml mléka
- 50 g hrubé mouky
- 200 g másla
- 200 g cukru moučky
- 2 lžíce rumu
- Dále:
- 2 šlehačky
- 2 sáčky ztužovače šlehačky
- mandarinkový nebo broskvový kompot
- Na ozdobu:
- marcipán
- potravinářské perličky
- obrázek z jedlého papíru
- gel na přilepení obrázku
Postup Kombajnový dort
Postup přípravy receptu
-
Oddělíme žloutky od bílků, z bílků ušleháme sníh. Ze žloutků, cukru a 2 lžic vody ušleháme hustou pěnu, do které pomalu přidáváme mouku s práškem do pečiva. Nakonec opatrně vmícháme sníh. Nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy. Piškotový korpus pečeme při 180 °C asi 15 minut podle typu trouby, korpus má mít zlatavou barvu. Pro jistotu zkusíme uprostřed propíchnout špejlí, těsto se nesmí lepit.
Krém: z mléka a mouky uvaříme v hrnci na malém plameni (pomalu) za častého míchání hustou kaši a za občasného promíchání ji necháme vychladnout. Máslo necháme změknout na pokojovou teplotu a pak ho s prosátým cukrem vyšleháme do pěny. Poté projedeme metličkami i kaši a po částech ji vešleháme do máslové pěny. Ke konci vmícháme pomalu rum (je lepší, pokud má pokojovou teplotu, ledový má tendence krém srazit!).
Korpus prořízneme, namažeme krémem a poklademe okapaným ovocem. Na ovoce navrstvíme vyšlehanou šlehačku se ztužovačem. Dle chuti můžeme dát i cukr (já nedávám). Přiklopíme druhou část korpusu. Povrch a stěny pomažeme zbylým krémem a vše potáhneme rozváleným fondánem (nebo marcipánem). Vyrobíme z marcipánu ozdobný pruh, který přilepíme po obvodu dortu lepidlem na jedlý papír. Navrch přilepíme zvolený obrázek z jedlého papíru a vše dozdobíme potravinářskými perličkami a marcipánovou mašlí.