Koláčky nebesky nadýchané

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
750 g hladké mouky
100 g krupicového cukru
500 g másla
2 vejce + 3 žloutky
60-80 g droždí
25 ml studeného mléka (opravdu tak málo)
špetka soli
Náplň:
750 g tvarohu
3 bílky
210 g krupicového cukru
strouhaná kůra z 1 citronu
rozinky v rumu namočené
Na dohotovení:
máslo
rum
jemně strouhané ořechy
moučkový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Do studeného mléka nadrobte droždí a metličkou vmíchejte vejce a žloutky. Zvlášť v míse promíchejte mouku s cukrem a solí, přidejte nastrouhané máslo a vaječnou směs. Zadělejte těsto, zakryjte folií a uložte do druhého dne v lednici.

  2. Druhý den těsto lehce rukou přepracujte a rozdělte na 4 díly. Tři díly odložte zpět do chladu a postupně je odebírejte. Díl těsta vždy rozválejte na sílu 4 mm a vypíchněte formičkou kolečka o průměru 3-4 cm. Na každý pomocí sáčku s hladkou trubičkou naneste trochu tvarohové náplně, vtlačte rozinku nabobtnalou v rumu a vše do plátku těsta zabalte.

  3. Na tvarohovou náplň si vyšlehejte bílky do tuhého sněhu, postupně přidávejte cukr a citronovou kůru a nakonec tuto pěnu lehce vařečkou zamíchejte do tvarohu promíchaného vidličkou.

  4. Drobné bochánky pokládejte spojem dolů na pečícím papírem vyložený plech a pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C mírně do růžova asi 8-10 minut.

  5. Ještě horké je po jednom smočte v rumu smíchaném s rozehřátým máslem a a hned je obalte ve směsi strouhaných ořechů s cukrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!