Koláče za studena
Recepty, MoučníkySuroviny
- 900 g hladké mouky
- a cca 100 g hladké mouky na podsypání
- 200 g mletého cukru
- 500 g másla
- 4 celá vejce
- 200 ml vlažného mléka
- 100 g droždí
- sůl
- rozšlehané vejce na potření
- Náplň:
- 4 kostky tvarohu
- 2 celá vejce
- cukr podle chuti
- troška vanilkového pudinku na zahuštění(není nutné)
- rozinky -já nedávám nemáme je v koláčích moc v lásce
- Drobenka:
- máslo
- cukr
- polohrubá mouka od oka
Postup Koláče za studena
Postup přípravy receptu
-
Do důlku v osolené mouce přidáme cukr, droždí, vlažné mléko a necháme vzejít kvásek.
Přidáme celá vejce, nastrouhané máslo a částečně vymícháme těsto.
Vyklopíme na vál a dobře vypracujeme.
Podle potřeby podsypeme, těsto je tučné, lepí se, ale nakonec se vypracuje velmi dobře. Nebojte se toho.
Těsto vrátíme do mísy, přikryjeme vlhkou utěrkou nebo potr. fólií a uložíme na noc do lednice.
Druhý den necháme trošku ohřát, těsto ještě nakyne. Je ho hodně, takže na další zpracování rozdělíme na poloviny.
Rozválíme, nakrájíme rádlem na čtverce cca 10x10cm, naplníme tvarohem a klasicky ušudláme bochánky.
Skládáme na plech s papírem nebo fólií, uprostřed uděláme důlek, pomašlujeme rozšlehaným vejcem, ozdobíme drobenkou. Já na polovinu dávám pod drobenku do důlků ještě povidla.
Pečeme docela zprudka, na 185-200°C asi 8-10min (podle trouby).