Koláč z josty

Recepty, Moučníky

Suroviny

Korpus:
180 g hladké mouky
40 g moučkového cukru
100 g hery nebo jiného tuku na pečení
1 vejce
nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
Náplň:
350-400 g josty
30 g cukru krupice (nebo podle kyselosti ovoce)
1 vanilkový cukr
50-100 g smetany (tučnost i množství dle libosti)
2 celá vejce
hrst josty navíc

Postup přípravy receptu

  1. Z ingrediencí na korpus vypracujte rukama těsto, až se pěkně spojí, zabalte ho do folie a nechte alespoň hodinu odležet v chladu.

  2. Jostu operte, odstraňte stopky i bubáky, smíchejte s oběma cukry a krátce povařte. Směs rozmixujte a přeceďte, aby se odstranila zrníčka a slupky. Nechte vychladnout do vlažna. Poté přilijte směs vajec a smetany. Nemusíte šlehat, stačí dobře zamíchat.

  3. Těsto vyválejte, vyložte dortovou nebo koláčovou formu, propíchejte vidličkou a při 180°C 15 minut předpečte.

  4. Vyjměte formu z trouby, do korpusu vhoďte hrst josty a zalijte to celé připravenou směsí. Pečte dalších 25-35 minut, dokud směs na povrchu lehce nezatuhne. Při poklepu by se měla chvět jako pudink.

  5. Koláč nechte důkladně vychladnout (můžete i vychladit).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!