Koláč z josty
Recepty, MoučníkySuroviny
- Korpus:
- 180 g hladké mouky
- 40 g moučkového cukru
- 100 g hery nebo jiného tuku na pečení
- 1 vejce
- nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
- Náplň:
- 350-400 g josty
- 30 g cukru krupice (nebo podle kyselosti ovoce)
- 1 vanilkový cukr
- 50-100 g smetany (tučnost i množství dle libosti)
- 2 celá vejce
- hrst josty navíc
Postup Koláč z josty
Postup přípravy receptu
-
Z ingrediencí na korpus vypracujte rukama těsto, až se pěkně spojí, zabalte ho do folie a nechte alespoň hodinu odležet v chladu.
Jostu operte, odstraňte stopky i bubáky, smíchejte s oběma cukry a krátce povařte. Směs rozmixujte a přeceďte, aby se odstranila zrníčka a slupky. Nechte vychladnout do vlažna. Poté přilijte směs vajec a smetany. Nemusíte šlehat, stačí dobře zamíchat.
Těsto vyválejte, vyložte dortovou nebo koláčovou formu, propíchejte vidličkou a při 180°C 15 minut předpečte.
Vyjměte formu z trouby, do korpusu vhoďte hrst josty a zalijte to celé připravenou směsí. Pečte dalších 25-35 minut, dokud směs na povrchu lehce nezatuhne. Při poklepu by se měla chvět jako pudink.
Koláč nechte důkladně vychladnout (můžete i vychladit).