Koláč s chřestem
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- listové těsto
- svazek chřestu (já jsem použila kombinaci zeleného a bílého)
- 1 zakysaná smetana
- 150 g nahrubo nastrouhaného sýru (u mě to byl uzený a čedar)
- 100 g kvalitní šunky
- 2 vejce
- sůl
Postup Koláč s chřestem
Postup přípravy receptu
-
Bílý chřest vezmeme do rukou a od uříznutého konce ho ohýbáme, až se zlomí. Ulomí se dřevnatější část, tu můžeme použít třeba do polévky a zbytek těsně pod hlavičku oškrábeme. Zelenému chřestu jenom seřízneme konce, neloupeme. Dáme vařit vodu, kterou osolíme, mírně osladíme a malinko kápneme citronové šťávy. Jakmile voda začne vřít, vložíme tam chřest na cca 5 minut. Poté ho vyjmeme do ledové vody. Necháme zchladnout a osušíme papírovými utěrkami.
Sýr nahrubo nastrouháme do misky, přidáme zakysanou smetanu, vejce a osolíme. Šunku nakrájíme na proužky.
Těsto vyválíme a vyložíme jím včetně okrajů koláčovou formu. Dno propícháme zlehka vidličkou, aby se nám netvořily boule při pečení. Na těsto vlijeme sýrovou směs, posypeme šunkou a rozložíme chřest. Můžeme ho pokládat celý nebo nakrájet na kousky (bude se nám pravděpodobně i lépe konzumovat:-)). Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme dozlatova. Koláč necháme trochu zchladnout a baštíme vlažný.