Koblížky jednotlamky (mini koblihy)
Recepty, MoučníkySuroviny
- 150 g bílého jogurtu
- 50 g vody
- 300-320 g hladké mouky
- 1 žloutek
- 2 vanilkové cukry
- 30 g změklého másla
- lžíce rumu
- strouhaná citronová kůra
- špetka soli
- 15 g čerstvého droždí
Postup Koblížky jednotlamky (mini koblihy)
Postup přípravy receptu
-
Ve vlažné vodě rozmícháme droždí, přidáme zbytek surovin a uhněteme vláčné volnější (řidší) těsto, které necháme asi 30-45 minut kynout.
Poté těsto promísíme a pomoučněnou malou lžičkou z něj vykrajujeme kousky, které ukládáme na moukou posypaný stůl. (Nebo těsto vyškrábneme na pomoučený stůl všechno, urovnáme ho do nízkého čtverce či obdélníku, svrchu také pomoučíme a kovovou kartou nakrájíme – nejprve na pruhy, ty pak na kousky.)
Než vypotřebujeme všechno těsto a rozehřejeme v hrnci olej, koblížky nakynou. Usmažíme je ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje dorůžova, z každé strany cca 50-80 vteřin, olej nesmí bublat, ale kolem koblížků jenom perlit. Hotové vytahujeme děrovanou naběračkou na talíř s papírovou utěrkou, která odsaje přebytečný tuk z povrchu koblížků. Můžeme je všechny svrchu jen pocukrovat nebo na každý koblížek lžičkou kápneme kousek marmelády a teprve pak pocukrujeme.