Koblihy s ricottovou náplní
Recepty, MoučníkySuroviny
- 500 g hladké mouky + trocha na poprášení pracovní plochy
- 40 g krupicového cukru
- 40 g másla
- 4 žloutky
- 30 g droždí
- 3 lžíce rumu
- 250 ml vlažného mléka
- špetka soli
- nastrouhaná kůra z 1 bio citrónu
- 250 ml oleje na smažení
- moučkový cukr (s vanilkou) na poprášení
- Na náplň:
- 250 g Ricotty
- 80 g rozinek
- 2 lžičky krupicového cukru
- 1 lžička citronové kůry (z bio citrónu)
Postup Koblihy s ricottovou náplní
Postup přípravy receptu
-
Na náplň: Přísady smíchejte v misce, zakryjte a odložte do ledničky.
V misce nebo hrnku rozetřete droždí se lžící cukru a mouky. Zřeďte čtyřmi lžícemi vlažného mléka. Kašičku dejte na teplé místo asi na čtvrt hodiny kynout, směs začne pěnit.
V míse utřete máslo se zbylým cukrem do pěny, postupně zašlehejte jeden po druhém žloutky. Pak vlijte vzešlé droždí, rum, přidejte sůl, nastrouhanou citronovou kůru, mouku s mlékem zpracujte na hladké a vláčné těsto. Mísu přikryjte a nechte na teplém místě asi tři čtvrtě hodiny kynout.
Na lehce pomoučněné pracovní ploše těsto rozválejte na asi centimetr silnou placku. Sklenkou naznačte kolečka – těsně vedle sebe, aby vám nezbylo moc odkrojků. Na polovinu koleček naklaďte lžičkou trochu náplně (nedávejte jí moc, koblihy by při smažení šly ke dnu), zbylá kolečka dokrojte. Položte na náplň, okraje důkladně přitlačte a ještě jednou vykrojte skleničkou. Okraje budou hladké a pevně spojené.
Pak koblihy lehce poprašte moukou a nechte na utěrce ještě asi čtvrt hodiny kynout. Tuk rozehřejte v menším hlubším kastrolu. Vhoďte do něj drobek pečiva;pokud tuk začne prskat, je už dost horký. Opatrně vkládejte koblihy, smažte je dozlatova (asi pět minut) a vyjímejte drátěnou naběračkou. Nechte na vrstvě ubrousků okapat přebytečný tuk a podávejte pocukrované.