Karamelové sušenky
Recepty, MoučníkySuroviny
- 150 g másla
- 1/2 vejce
- 75 g moučkového cukru
- 1/2 vanilkového cukru
- 225 g hladké mouky
- Náplń:
- 150 ml neslazené kondenzované mléko
- 75 g krupicového cukru
- 200 g vlašských ořechů
- 4 lžíce medu
- 50 ml rumu
- 150 g piškotových drobečků
- Poleva:
- 2 bílky
- 200 g moučkového cukru
- 3 lžíce citronové šťávy
Postup Karamelové sušenky
Postup přípravy receptu
-
Máslo nakrájejte na kousky, přidejte oba cukry, prosátou mouku a vejce.
Vše zpracujte na hladké nelepivé těsto, které zabalíte do folie a necháte v chladu hodinu odležet.
Těsto rozválejte na plát silný 3 mm a vykrájejte z něj obdélníčky (přibližně 5 x 3 cm). Rozložte je na plechy a pečte v troubě na 180 °C asi 12 až 15 minut.
Kondenzované mléko přiveďte k varu. Přidejte cukr, nastrouhané ořechy a nechte vše přejít varem. Odstavte, vmíchejte med, drobečky a rum. Náplň nechte vychladnout. Poté ji natřete na upečené vychladlé obdélníčky ve vrstvě vysoké asi 5 mm.
Bílky utřete s cukrem a citronovou šťávou do hladké lesklé polevy. Polevou potřete povrch náplně a nechte zaschnout. Sušenky dejte do vzduchotěsné nádoby, kde vydrží (pokud to vydržíte i vy) až do Vánoc.