Kapří rolované bifteky se slaninou a houbovou omáčkou
Recepty, RybySuroviny
- 800 g filetů z kapra
- sůl
- drcený černý pepř
- drcený kmín
- 200 g anglické slaniny
- alobal, olej nebo sádlo na pánev
- houbová omáčka:
- hrst sušených hub (ideální jsou hříbky)
- 100 g másla
- 1 cibule
- polohrubá mouka
- 250 ml sladké smetany
- sůl
- mletý bílý pepř
- na dohotovení:
- plátky citrónu
- zelená petrželka
- pár proužků kapie
Postup Kapří rolované bifteky se slaninou a houbovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Kapří filet rozdělte nožem na proužky široké cca 2,5 cm a posypejte je rovnoměrně ze všech stran směsí soli s drceným pepřem i kmínem (výborný je citrónový pepř). Postupně od středu pak stáčejte jeden za druhým na prkénku do podoby kotoučů a zároveň rybí kousky prokládejte stejně širokými proužky anglické slaniny (poslední vnější otočku tvoří rovněž slanina).
Každý úhledně stočený biftek stáhněte po obvodu delším pruhem složeného alobalu a všechny zprudka opečte v pánvi na rozehřátém oleji či sádle, aby se ryba zatáhla a nepustila šťávu. Zapečený kotouč opatrně překlopte na druhou stranu, lehce stáhněte oheň a maso dopečte. Případně kousky vložte na chvilku v pekáčku do vyhřáté trouby.
V předstihu připravte houbovou omáčku: Sušené houby jemně rozdrťte (můžete v chopperu), zalité horkou vodou cca 10 minut povařte a nechte vše zvolna zchladnout. V kastrůlku na rozehřátém másle nechte zesklovatět jemně nasekanou cibuli a zaprašte ji moukou.
Dobře umíchanou světlou cibulovou jíšku nařeďte houbovým vývarem s drcenými nabobtnalými houbami a vše zvolna provařte. Omáčku dále zjemněte smetanou, ochuťte ji solí a bílým pepřem. Rozdělte ji pak na nahřáté talíře, přidejte připravené kapří bifteky a porce dozdobte plátky citrónu, snítkou petrželky a proužky kapie. Jako příloha se hodí různě upravené brambory včetně hranolků, pečivo či rýže.