Kandovaná pomerančová kůra (bez mezokarpu)
Recepty, ZavařeninyPostup Kandovaná pomerančová kůra (bez mezokarpu)
Postup přípravy receptu
-
Postup je podobný jako u receptu od Rebeky (Nadi), ale odřízneme bílou část kůry (mezokarp).
Pomeranč nakrájíme na osminy. Dužinu sníme. Kůru namočíme minimálně na 3 dny do vody. Každý den vyměníme vodu.
Po dvou dnech škrabkou nebo nožem odstraníme bílou (hořkou) část kůry. Necháme další den odmočit a pak seškrábneme zbytky bílé hmoty, která se uvolnila od kůry.
Proužky kůry nesmí být tenčí než 1 cm na šířku, aby se netrhaly. Po důkladném odstranění můžete propíchat kůru, aby byla měkčí, viz poznámka #3. Poté kůru rozpůlíme podélně a ještě napříč, získáme tak 32 proužků kůry.
Nalijeme trochu vody a dáme na půl hodiny vařit. Poté vodu nevyléváme, ale přelijeme do jiného hrnce. Je-li kůra připravená, tak nasypeme trochu cukru.
Na kůru z jednoho pomeranče by mělo stačit 50 až 100 g cukru. Dělám to odhadem.
Nyní to zalijeme tou vodou, ve které jsme vařili kůru. Vody nesmí být moc. Dáme vařit na půl hodiny, během které se odvaří většina vody. V momentě kdy se v hrnci vytváří kopečky zbytků z mezokarpu, tak tyto vyndám.
Hrnec odstavím, až když hrozí připálení. Kůra je ještě vlhká a nechám ji dosušit (24 h).