Kančí ragú s brusinkovou omáčkou

Recepty, Jiné maso

Suroviny

400 g kančího masa (zde plec)
1 mrkev
1 petržel
kousek celeru
1 cibule
2 lžíce brusinkové marmelády
1 lžíce švestkových povidel
2 lžíce třtinového cukru
2 lžíce balzamikového octa nebo 1 lžíce balzamikového krému
3 kuličky jalovce
5 kuliček černého pepře
1 bobkový list
4 kuličky nového koření
snítka rozmarýnu
snítka tymiánu
50 ml olivového oleje
kousek másla
1 lžíce hladké mouky
250 ml červeného vína
50 ml smetany na vaření
kousek sádla
špek (jen kůže)
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Maso nakrájíme na větší kostky, opepříme, přidáme rozmarýn, tymián a zalijeme olivovým olejem. Promneme a v zakryté nádobě a chladnu necháme den i dva odpočívat.

  2. V kastrolu rozpálíme kousek másla, přidáme na střední kostky nakrájenou kořenovou zeleninu a necháme pustit barvu.

  3. Pak přidáme i pokrájenou cibuli. Následuje koření, které dáme do čajítka nebo látkového měšce. Lze použít pyramidový sáček od Vitany na svíčkovou. V tom případě už dáme jen jalovčinky. Přidáme povidla, brusinkový džem, cukr a restujeme na barvu. Přisolíme. Vlijeme ocet a necháme odpařit.

  4. Mezitím na pánvi opečeme maso, které rovněž osolíme.

  5. Když je maso krásně dohněda opečené, vložíme ho do zeleninového základu, přidáme špekové kůže, zalijeme vínem a necháme pomalu táhnout doměkka. V průběhu dušení podle potřeby doléváme vínem, vodou nebo vývarem.

  6. Kousek másla dáme do misky, necháme povolit a zapracujeme do něj lžíci hladké mouky.

  7. Měkké maso vyjmeme spolu s kořením z hrnce a přidáme máslo. Necháme probublat.

  8. Poté vše tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka a následně přes jemné sítko ještě přecedíme.

  9. Zjemníme smetanou, podle chuti dosolíme.

  10. Jako příloha se hodí např. krupicové noky z odpalovaného těsta.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!