Kančí ragú s brusinkovou omáčkou
Recepty, Jiné masoSuroviny
- 400 g kančího masa (zde plec)
- 1 mrkev
- 1 petržel
- kousek celeru
- 1 cibule
- 2 lžíce brusinkové marmelády
- 1 lžíce švestkových povidel
- 2 lžíce třtinového cukru
- 2 lžíce balzamikového octa nebo 1 lžíce balzamikového krému
- 3 kuličky jalovce
- 5 kuliček černého pepře
- 1 bobkový list
- 4 kuličky nového koření
- snítka rozmarýnu
- snítka tymiánu
- 50 ml olivového oleje
- kousek másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 250 ml červeného vína
- 50 ml smetany na vaření
- kousek sádla
- špek (jen kůže)
- sůl
- pepř
Postup Kančí ragú s brusinkovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Maso nakrájíme na větší kostky, opepříme, přidáme rozmarýn, tymián a zalijeme olivovým olejem. Promneme a v zakryté nádobě a chladnu necháme den i dva odpočívat.
V kastrolu rozpálíme kousek másla, přidáme na střední kostky nakrájenou kořenovou zeleninu a necháme pustit barvu.
Pak přidáme i pokrájenou cibuli. Následuje koření, které dáme do čajítka nebo látkového měšce. Lze použít pyramidový sáček od Vitany na svíčkovou. V tom případě už dáme jen jalovčinky. Přidáme povidla, brusinkový džem, cukr a restujeme na barvu. Přisolíme. Vlijeme ocet a necháme odpařit.
Mezitím na pánvi opečeme maso, které rovněž osolíme.
Když je maso krásně dohněda opečené, vložíme ho do zeleninového základu, přidáme špekové kůže, zalijeme vínem a necháme pomalu táhnout doměkka. V průběhu dušení podle potřeby doléváme vínem, vodou nebo vývarem.
Kousek másla dáme do misky, necháme povolit a zapracujeme do něj lžíci hladké mouky.
Měkké maso vyjmeme spolu s kořením z hrnce a přidáme máslo. Necháme probublat.
Poté vše tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka a následně přes jemné sítko ještě přecedíme.
Zjemníme smetanou, podle chuti dosolíme.
Jako příloha se hodí např. krupicové noky z odpalovaného těsta.