Jemná chřestová polévka

Recepty, Polévky

Suroviny

250 g zeleného chřestu
1 šalotka
1 větší brambora
1 menší petržel
1 řapík celeru
100 ml smetany
50 g másla
2 lžíce hladké mouky
1,5 litru silného drůbežího vývaru
zakysaná smetana k podávání - nemusí být
sůl
bílý pepř

Postup přípravy receptu

  1. V hrnci rozehřejeme máslo, zpěníme na něm drobně nakrájenou šalotku, zaprášíme moukou a připravíme jíšku. Zalijeme ji vývarem, prošleháme a přivedeme k varu.

  2. Vložíme na menší kousky překrájený chřest, z kterého jsme odstranili spodní zdřevnatělé části a očištěnou pokrájenou zeleninu.

  3. Po cca 3 minutách vyndáme několik kousků chřestu, odkrojíme špičky, dáme je stranou, budou na ozdobu na talíři, množství podle fantazie, zbytek vrátíme do polévky a vaříme celkem 30 minut.

  4. Zjemníme smetanou a rozmixujeme.

  5. Polévku dochutíme solí a čerstvě mletým bílým pepřem a na talířích doplníme chřestovými špičkami a kopečkem zakysané smetany


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!