Jehněčí kýta s kaparovou omáčkou

Recepty, Jiné maso

Suroviny

jehněčí kýta
2 pórky
4 mrkve
2 menší celery
2 cibule
3 - 4 stroužky česneku
250 ml suchého bílého vína
2 - 3 snítky tymiánu
sůl
pepř
6 - 8 brambor
100 g těstovin
Na omáčku:
25 g másla
25 g mouky
375 ml vývaru (z jehněčího masa)
1 - 2 lžíce smetany
2 lžíce posekaných kapar
2 lžíce bazalky (petrželky)
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Do vyhřáté trouby dáme jehněčí kýtu v hlubším pekáči a zároveň i všechnu očištěnou a pokrájenou zeleninu. Cibuli a česnek přidáme v celku. Vše osolíme, opeříme, přidáme tymián, zalijeme vínem a horkou vodou tak, aby maso bylo potopené.

  2. Přiklopené dusíme zhruba dvě hodiny. Půl hodiny před koncem dušení přidáme pokrájené brambory a těstoviny.

  3. Mezitím připravíme kaparovou omáčku. Do rozpuštěného másla nasypeme mouku a minutu až dvě ji opražíme. Pak přilijeme šťávu z jehněčího, uvedeme do varu a asi deset minut povaříme. Vmícháme smetanu, posekané kapary a zelené koření, osolíme, opeříme. Omáčka má mít řidší konzistenci.

  4. Naporcované maso podáváme se zeleninou, bramborami a těstovinami v hlubokých talířích zalité šťávou. Kaparovou omáčku podáváme zvlášť.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!