Jehněčí kýta s kaparovou omáčkou
Recepty, Jiné masoSuroviny
- jehněčí kýta
- 2 pórky
- 4 mrkve
- 2 menší celery
- 2 cibule
- 3 - 4 stroužky česneku
- 250 ml suchého bílého vína
- 2 - 3 snítky tymiánu
- sůl
- pepř
- 6 - 8 brambor
- 100 g těstovin
- Na omáčku:
- 25 g másla
- 25 g mouky
- 375 ml vývaru (z jehněčího masa)
- 1 - 2 lžíce smetany
- 2 lžíce posekaných kapar
- 2 lžíce bazalky (petrželky)
- sůl
- pepř
Postup Jehněčí kýta s kaparovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Do vyhřáté trouby dáme jehněčí kýtu v hlubším pekáči a zároveň i všechnu očištěnou a pokrájenou zeleninu. Cibuli a česnek přidáme v celku. Vše osolíme, opeříme, přidáme tymián, zalijeme vínem a horkou vodou tak, aby maso bylo potopené.
Přiklopené dusíme zhruba dvě hodiny. Půl hodiny před koncem dušení přidáme pokrájené brambory a těstoviny.
Mezitím připravíme kaparovou omáčku. Do rozpuštěného másla nasypeme mouku a minutu až dvě ji opražíme. Pak přilijeme šťávu z jehněčího, uvedeme do varu a asi deset minut povaříme. Vmícháme smetanu, posekané kapary a zelené koření, osolíme, opeříme. Omáčka má mít řidší konzistenci.
Naporcované maso podáváme se zeleninou, bramborami a těstovinami v hlubokých talířích zalité šťávou. Kaparovou omáčku podáváme zvlášť.