Jazyk vařený - vepřový

Recepty, Pokrmy z vnitřností

Suroviny

Na jeden vepřový jazyk:
3-5 celých pepřů
kulička nového koření (není nutné)
špetku muškátového oříšku (není nutné)
větší stroužek česneku - vcelku
sůl
Pro dodělání polévky po vyndání jazyka dodáme:
cibulku
mrkev
sůl
celer
petržel
libeček
pórek
brokolici
květák
Naše šťouchané brambory:
brambory (podle porcí)
sádlo
škvarky
cibule (hodně)
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Omyté jazyky dáme do tlakového hrnce s nejnutnějším množstvím vody (aby jazyky byly zcela pod vodou). Přidáme suroviny a koření k jazyku. Když začne tlakový hrnec pískat, vaříme ještě 15 min. Posléze odkryjeme a jazyky vyjmeme a na prkénku sloupneme (horké jdou krásně). Větší a starší jazyky horké bleskově zchladíme na povrchu (pak jdou kouzelně i ty). Můžeme nakrájet na kousky nebo nechat vcelku. Dle uvážení.

  2. Do zbylé vody dáme vařit nakrájenou zeleninu na polévku.

  3. Brambory vaříme oloupané a v době vaření si na pánvičce a na sádle orestujeme cibulku dozlatova.

  4. Brambory slijeme. Žádoucí část je možno využít do polévky, nebo můžeme slít veškerou vodu z brambor do polévky.

  5. Brambory rozšťoucháme a vmícháme restovanou cibulku. Vmícháme podle chuti škvarky. Dosolíme a můžeme podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!