Jak zpracovat a upéct kynuté těsto
Recepty, Pro začátečníkyPostup Jak zpracovat a upéct kynuté těsto
Postup přípravy receptu
-
Když nám těsto vykynulo na dvojnásobek původního objemu, je čas ho zpracovat a upéct (nemáme-li možnost to udělat hned, těsto jen propracujeme a necháme znovu kynout).
Vyklopíme těsto z mísy na mírně! pomoučenou desku stolu.
Pořádně ho propracujeme, prohněteme (přetužíme ho), aby se nám s ním lépe pracovalo.
Nakrájíme ho na potřebné dílky.
Z každého dílku PŘED vlastním tvarováním uděláme bulku a všechny je necháme asi 10 minut odpočinout - těsto pak bude mírně nadýchané a při tvarování nebude tolik pružit, bude se s ním lépe pracovat.
Začneme tvarovat - vyválíme, utvoříme z bulky potřebný tvar a z něj zformujeme výrobek, který necháme na plechu s pečícím papírem nebo fólií nakynout.
Po nakynutí zlehka potřeme vejcem (vejcem s vodou, mlékem - podle toho, jak máme psáno v receptu) a plech vložíme do dobře vyhřáté trouby.
Pokud bude trouba málo horká, těsto bude kynozt spíš do stran (rozleje se) než vzhůru a výsledkem bude širší a plošší (byť stále dobré) pečivo. Upečeno, můžeme servírovat.
Každá trouba peče jinak (někdy opravdu VÝRAZNĚ jinak), proto se úplně nespoléhejte na teploty a časy, psané u receptů, ale na vlastní oči a nos. Menší tvary (koláče, bulky, rohlíky) je třeba péct na vysokou teplotu a kratší dobu - při nižší teplotě je budete muset péct déle a pečivo tím vysušíte. Naopak - vánočky, chleby, věnce, velké veky aj. pečeme při trochu nižší teplotě a delší dobu. Pokud je budete péct příliš prudce, krásně vyskočí, nádherně se zabarví, budou vypadat hotově, ale po vytažení z trouby klesnou jako nafukovací míč propíchlý špendlíkem - vevnitř budou nedopečené a srazí se.