Jahodové knedlíky se smetanovou omáčkou
Recepty, Sladká jídlaSuroviny
- kostka měkkého tvarohu
- 1 vejce
- asi 200 g polohrubé mouky
- špetka soli
- 2 lžíce moučkového cukru
- kus másla
- Na 4 porce smetanové omáčky:
- 1 žloutek
- lžíce moučkového cukru
- kelímek smetany ke šlehání (31%)
- vanilkový cukr (vanilkové aroma nebo vanilkový lusk)
Postup Jahodové knedlíky se smetanovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Začneme smetanovou omáčkou: ohřejeme smetanu, nesmí přejít do varu.
Vedle do misky si připravíme žloutek, vanilkový cukr a metličkou rozšleháme.
Až bude smetana horká, tak ji pomalu přiléváme do misky se žloutkem a van. cukrem za neustálého míchaní. Opět dáme vařit, nesmí projít varem. Po zchladnutí dáme ztuhnout do lednice.
Vyndáme z obalu tvaroh, přidáme máslo, vejce, špetku soli, moučkový cukr, polohrubou mouku a vytvoříme těsto. Pozor s moukou, raději méně než více, jinak by bylo těsto moc tuhé.
Zabalíme do těsta jahody a dáme zcela ponořené do vařící vody na 8 minut, opatrně při vkládání do hrnce.
Vedle si rozehřejeme pánev, dáme máslo a na ně rozkrojené jahody. Vaříme jenom chvíli, aby jahody neztratily barvu. Naservírované knedlíky polejeme jahodami. Z lednice vytáhneme již ztuhlou smetanovou omáčku a také přelijeme knedlíky.