Jablečný koláč s ovesnými vločkami
Recepty, MoučníkySuroviny
- 4 šťavnatá jablka
- 135 g ovesných vloček
- 150 g hladké mouky
- 230 g cukru
- ½ lžičky mleté skořice
- špetka soli
- 180 g másla
Postup Jablečný koláč s ovesnými vločkami
Postup přípravy receptu
-
Mouku prosejeme do mísy, přidáme k ní všechny suché suroviny: vločky, cukr, skořici, sůl a dobře smícháme. Směs rozdělíme na tři stejné části.
Rozehřejeme máslo a necháme ho částečně zchladnout.
Z jablek odstraníme slupky i jádřince a nastrouháme je.
Na dno menšího plechu nebo formy nasypeme jednu část sypké směsi s vločkami a rozprostřeme ji po celém dně. Směs moc nemačkáme, spíše ji necháme kypřejší. Na moučnou směs rozprostřeme polovinu nastrouhaných jablek, na ně opět rozprostřeme směs mouky s vločkami, na směs poklademe druhou polovinu strouhaných jablek a jablka zasypeme posledním dílem směsi mouky a vloček.
Celý vršek koláče polijeme rovnoměrně zchladlým rozpuštěným máslem a dáme ho péct do předehřáté trouby na 180°C asi 40 minut, dokud se všechno máslo nevsákne dovnitř do koláče a povrch koláče nezezlátne. Necháme vystydnout.