Jablečný koláč s karamelizovanými jablky
Recepty, MoučníkySuroviny
- 250 g polohrubé mouky
- 125 g másla
- 1/3 hrnku moučkového cukru
- 2 žloutky
- 2 lžíce zakysané smetany
- 4-5 tvrdších jablek
- 3 lžíce krupicového cukru
- 1,5 lžíce másla
- 1 vanilkový cukr
- hrst ořechů
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce rumu na potření
- moučkový cukr na posypání
Postup Jablečný koláč s karamelizovanými jablky
Postup přípravy receptu
-
Z všech ingrediencí dobře pracujeme těsto a dáme na hodinu odpočinout do lednice. Na pánvi necháme zkaramelizovat bez míchání cukr, pak přidáme máslo, oloupaná jablky nakrájená na kousky a ořechy. Promícháme a necháme chvíli dusit.
Troubu předehřejeme na 180°C. Do koláčové formy dáme rozválenou polovinu těsta tak, aby trochu tvořilo okraj a dáme upéci dorůžova.
Těsto vyndáme z trouby, přidáme jablečnou směs a přikryjeme plackou rozválenou z druhé poloviny těsta a okraje zasuneme k okraji formy. Trochu propícháme vidličkou, aby mohla unikat pára.
Pečeme asi 25 minut. Po vyjmutí povrch koláče potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s trochou rumu a pocukrujeme.