Jablečný koláč s karamelizovanými jablky

Recepty, Moučníky

Suroviny

250 g polohrubé mouky
125 g másla
1/3 hrnku moučkového cukru
2 žloutky
2 lžíce zakysané smetany
4-5 tvrdších jablek
3 lžíce krupicového cukru
1,5 lžíce másla
1 vanilkový cukr
hrst ořechů
1 lžíce másla
1 lžíce rumu na potření
moučkový cukr na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Z všech ingrediencí dobře pracujeme těsto a dáme na hodinu odpočinout do lednice. Na pánvi necháme zkaramelizovat bez míchání cukr, pak přidáme máslo, oloupaná jablky nakrájená na kousky a ořechy. Promícháme a necháme chvíli dusit.

  2. Troubu předehřejeme na 180°C. Do koláčové formy dáme rozválenou polovinu těsta tak, aby trochu tvořilo okraj a dáme upéci dorůžova.

  3. Těsto vyndáme z trouby, přidáme jablečnou směs a přikryjeme plackou rozválenou z druhé poloviny těsta a okraje zasuneme k okraji formy. Trochu propícháme vidličkou, aby mohla unikat pára.

  4. Pečeme asi 25 minut. Po vyjmutí povrch koláče potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s trochou rumu a pocukrujeme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!