Jablečné tiramisu s ořechovým krokantem

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto: (množství podle počtu miniforem/sklenic)
piškoty (máslové sušenky nebo spekulatis)
jablečný džus
Tvarohový krém:
200 g Mascarpone
200 g tvarohu tučného
100 g moučkového cukru resp. podle chuti
2 lžíce medu
1/2 lžičky skořice
Jablečná náplň:
3-4 jablka (nakrájená na kostičky)
0,5 dcl jablečného džusu
1 vanilkový cukr
rozinky
-můžou být předem namočené v rumu
mletý hřebíček
skořici
1,5 sáčku dortové želatiny
Ořechový krokant:
2 lžíce másla
10 dkg posekaných vlašských ořechů (nebo mandlí)
3 lžíce cukru krupice

Postup přípravy receptu

  1. Sušenky dáme do igelitového sáčku a paličkou na maso je rozdrtíme. Rozdrcené sušenky nasypeme do misky, zalijeme džusem a promícháme. Těsto/hmota by mělo být kašovité, ale ne příliš mokré.

  2. Všechny ingredience na tvarohový krém dobře ušleháme. Pokud mascarpone nemáte, dejte místo něj Lučinu nebo Frischkäse.

  3. Oloupaná a pokrájená jablka dáme do kastrolu, přidáme jablečný džus, mletý hřebíček, skořici, rozinky a vanilkový cukr. Jablka se nesmí rozvařit, kousky mají být celé. Ještě do horkého kompotu vmícháme dortovou želatinu předem rozmíchanou v troše džusu nebo vody na kašičku.

  4. Posekané ořechy nasucho na pánvi orestujeme a pak dáme stranou na talíř. Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme cukr, necháme rozpustit a když začne lehce hnědnout přidáme posekané ořechy.

  5. Tuto směs nalijeme na pečící papír a necháme vychladnout. Potom krokant mezi dvěma pečícími papíry rozdrtíme na menší kousky.

  6. Na dno miniformy nebo sklenice dáme nejdříve hmotu ze sušenek, na to tvarohový krém, pak jablečnou náplň a opět tvarohový krém. Povrch posypeme ořechovým krokantem.

  7. Pokud se vám krokant nechce dělat, dejte na dezert šlehačku a posypte povrch sekanými ořechy nebo vločkami hořké čokolády.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!