Jablečné tiramisu s ořechovým krokantem
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto: (množství podle počtu miniforem/sklenic)
- piškoty (máslové sušenky nebo spekulatis)
- jablečný džus
- Tvarohový krém:
- 200 g Mascarpone
- 200 g tvarohu tučného
- 100 g moučkového cukru resp. podle chuti
- 2 lžíce medu
- 1/2 lžičky skořice
- Jablečná náplň:
- 3-4 jablka (nakrájená na kostičky)
- 0,5 dcl jablečného džusu
- 1 vanilkový cukr
- rozinky
- -můžou být předem namočené v rumu
- mletý hřebíček
- skořici
- 1,5 sáčku dortové želatiny
- Ořechový krokant:
- 2 lžíce másla
- 10 dkg posekaných vlašských ořechů (nebo mandlí)
- 3 lžíce cukru krupice
Postup Jablečné tiramisu s ořechovým krokantem
Postup přípravy receptu
-
Sušenky dáme do igelitového sáčku a paličkou na maso je rozdrtíme. Rozdrcené sušenky nasypeme do misky, zalijeme džusem a promícháme. Těsto/hmota by mělo být kašovité, ale ne příliš mokré.
Všechny ingredience na tvarohový krém dobře ušleháme. Pokud mascarpone nemáte, dejte místo něj Lučinu nebo Frischkäse.
Oloupaná a pokrájená jablka dáme do kastrolu, přidáme jablečný džus, mletý hřebíček, skořici, rozinky a vanilkový cukr. Jablka se nesmí rozvařit, kousky mají být celé. Ještě do horkého kompotu vmícháme dortovou želatinu předem rozmíchanou v troše džusu nebo vody na kašičku.
Posekané ořechy nasucho na pánvi orestujeme a pak dáme stranou na talíř. Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme cukr, necháme rozpustit a když začne lehce hnědnout přidáme posekané ořechy.
Tuto směs nalijeme na pečící papír a necháme vychladnout. Potom krokant mezi dvěma pečícími papíry rozdrtíme na menší kousky.
Na dno miniformy nebo sklenice dáme nejdříve hmotu ze sušenek, na to tvarohový krém, pak jablečnou náplň a opět tvarohový krém. Povrch posypeme ořechovým krokantem.
Pokud se vám krokant nechce dělat, dejte na dezert šlehačku a posypte povrch sekanými ořechy nebo vločkami hořké čokolády.