Jablečné fritters/lívance
Recepty, MoučníkySuroviny
- Suroviny (cca 16 ks):
- 210 g hladké mouky
- 125 ml jablečného cideru
- 60 g krupicového cukru
- 30 g rozpuštěného máslo
- 2 větší jablka
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce krupicového cukru
- 1 celé vejce
- 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky zázvoru
- 1/8 lžičky muškátového oříšku
- olej na smažení
- Poleva:
- 220 g moučkového cukru
- 60 ml jablečného cideru
- 1/2 lžičky mleté skořice
- špetka muškátového oříšku
Postup Jablečné fritters/lívance
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si připravte jablka. Ta zbavte slupky a nakrájejte je na drobné kousky.
Na rozpálenou pánev dejte lžíci másla, nechte ho rozpustit a poté přidejte připravená jablka. Ta promíchejte a duste do měkka. K jablkům přisypte cukr a nechte ho mírně zkaramelizovat. Hotová jablka přendejte do děrované nádoby nebo do síta, aby šťáva odkapala.
Do misky nasypte mouku a k ní přidejte muškátový oříšek, prášek do pečiva, skořici, sůl, zázvor a suchou směs promíchejte.
Do jiné mísy dejte vejce, cukr a vše promíchejte. Přilijte rozpuštěné máslo, přidejte jablka a opět vše promíchejte. Dále přilijte jablečný cider a přisypte suchou směs. Vše důkladně promíchejte.
V pánvi rozehřejte větší vrstvu oleje. Lžící naberte těsto, dejte ho do oleje a trochu ho roztlačte do stran. Olej mějte dobře rozpálený, aby jím těsto příliš nenasáklo. Lívance smažte po obou stranách asi 2 minuty. Lívance vyjměte z oleje a dejte okapat na ubrousek.
Mezitím připravte polevu z moučkového cukru, ke kterému přidejte skořici, špetku muškátového oříšku, přilijte jablečný cider a vše vymíchejte dohladka, aby v polevě nezůstaly hrudky cukru. Polevou pokapejte lívance a nechte ji zaschnout.
Jablečné fritters se podávají ještě teplé, ale skvělé jsou i po vychladnutí. Těsto je krásně nadýchané, voňavé po koření a díky kouskům jablek i šťavnaté. Navíc poleva přidá lívancům na křupavosti.