Jablečné fritters/lívance

Recepty, Moučníky

Suroviny

Suroviny (cca 16 ks):
210 g hladké mouky
125 ml jablečného cideru
60 g krupicového cukru
30 g rozpuštěného máslo
2 větší jablka
1 lžíce másla
1 lžíce krupicového cukru
1 celé vejce
1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky mleté skořice
1/2 lžičky soli
1/4 lžičky zázvoru
1/8 lžičky muškátového oříšku
olej na smažení
Poleva:
220 g moučkového cukru
60 ml jablečného cideru
1/2 lžičky mleté skořice
špetka muškátového oříšku

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravte jablka. Ta zbavte slupky a nakrájejte je na drobné kousky.

  2. Na rozpálenou pánev dejte lžíci másla, nechte ho rozpustit a poté přidejte připravená jablka. Ta promíchejte a duste do měkka. K jablkům přisypte cukr a nechte ho mírně zkaramelizovat. Hotová jablka přendejte do děrované nádoby nebo do síta, aby šťáva odkapala.

  3. Do misky nasypte mouku a k ní přidejte muškátový oříšek, prášek do pečiva, skořici, sůl, zázvor a suchou směs promíchejte.

  4. Do jiné mísy dejte vejce, cukr a vše promíchejte. Přilijte rozpuštěné máslo, přidejte jablka a opět vše promíchejte. Dále přilijte jablečný cider a přisypte suchou směs. Vše důkladně promíchejte.

  5. V pánvi rozehřejte větší vrstvu oleje. Lžící naberte těsto, dejte ho do oleje a trochu ho roztlačte do stran. Olej mějte dobře rozpálený, aby jím těsto příliš nenasáklo. Lívance smažte po obou stranách asi 2 minuty. Lívance vyjměte z oleje a dejte okapat na ubrousek.

  6. Mezitím připravte polevu z moučkového cukru, ke kterému přidejte skořici, špetku muškátového oříšku, přilijte jablečný cider a vše vymíchejte dohladka, aby v polevě nezůstaly hrudky cukru. Polevou pokapejte lívance a nechte ji zaschnout.

  7. Jablečné fritters se podávají ještě teplé, ale skvělé jsou i po vychladnutí. Těsto je krásně nadýchané, voňavé po koření a díky kouskům jablek i šťavnaté. Navíc poleva přidá lívancům na křupavosti.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!