Huspenina z vepřových loktů

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

2 přední syrová vepřová kolena (lokty)
1 balení plátkové želatiny (6 plátků)
8 kuliček nového koření
bílý pepř
plátky žampionů (dle velikosti dna formy)
3 bobkové listy
sůl
1 velká cibule
lžíce octu

Postup přípravy receptu

  1. Vepřová kolena dobře očistíme, opláchneme a dáme vařit do odpovídající nádoby. Zalijeme celé vodou a přidáme jednu cibuli i se slupkou, nové koření, sůl a bobkové listy. Vaříme tak dlouho, dokud nejsou kolena tak měkká, že maso se samo odděluje od kosti. Kolena po uvaření vyjmeme a zbavíme všech kostí a případných nečistot.

  2. Pro naši další potřebu si ponecháme cca 0.5 – 0,75 l scezeného vývaru.

  3. V trošce vývaru si lehce podusíme nakrájené čerstvé žampiony na plátky (potřebujeme jich tolik, aby pokryla dno formy, do které budeme huspeninu plnit).

  4. Formu si vyložíme potravinářskou folii a na dno naklademe podušené plátky žampionů.

  5. Maso z kolen i s kůží nasekáme na středně velké kousky (nebo jak to máme rádi). Poklademe na vrstvu žampionů, tak aby byla všude ve stejném poměru kůže i maso.

  6. Do mírně vychladlého vývaru dáme rozpustit šest plátků želatiny a dobře po rozpuštění zamícháme. Do promíchaného vývaru s želatinou přidáme lžíci octu a zalijeme s ní nasekané maso z kolen ve formě tak, aby bylo maso těsně ponořeno.

  7. Přikryjeme folií, vložíme opatrně do lednice a necháme vychladit nejlépe do druhého dne. Před porcováním vyklopíme za pomocí potravinářské folie a krájíme na úhledné porce a podáváme buďto samostatně s chlebem, nebo s octem a cibulí jako tlačenku.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!