Huspenina z vepřových loktů
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 2 přední syrová vepřová kolena (lokty)
- 1 balení plátkové želatiny (6 plátků)
- 8 kuliček nového koření
- bílý pepř
- plátky žampionů (dle velikosti dna formy)
- 3 bobkové listy
- sůl
- 1 velká cibule
- lžíce octu
Postup Huspenina z vepřových loktů
Postup přípravy receptu
-
Vepřová kolena dobře očistíme, opláchneme a dáme vařit do odpovídající nádoby. Zalijeme celé vodou a přidáme jednu cibuli i se slupkou, nové koření, sůl a bobkové listy. Vaříme tak dlouho, dokud nejsou kolena tak měkká, že maso se samo odděluje od kosti. Kolena po uvaření vyjmeme a zbavíme všech kostí a případných nečistot.
Pro naši další potřebu si ponecháme cca 0.5 – 0,75 l scezeného vývaru.
V trošce vývaru si lehce podusíme nakrájené čerstvé žampiony na plátky (potřebujeme jich tolik, aby pokryla dno formy, do které budeme huspeninu plnit).
Formu si vyložíme potravinářskou folii a na dno naklademe podušené plátky žampionů.
Maso z kolen i s kůží nasekáme na středně velké kousky (nebo jak to máme rádi). Poklademe na vrstvu žampionů, tak aby byla všude ve stejném poměru kůže i maso.
Do mírně vychladlého vývaru dáme rozpustit šest plátků želatiny a dobře po rozpuštění zamícháme. Do promíchaného vývaru s želatinou přidáme lžíci octu a zalijeme s ní nasekané maso z kolen ve formě tak, aby bylo maso těsně ponořeno.
Přikryjeme folií, vložíme opatrně do lednice a necháme vychladit nejlépe do druhého dne. Před porcováním vyklopíme za pomocí potravinářské folie a krájíme na úhledné porce a podáváme buďto samostatně s chlebem, nebo s octem a cibulí jako tlačenku.