Hovězí srdce na víně a mrkvi
Recepty, Pokrmy z vnitřnostíSuroviny
- 600 g hovězího srdce
- 100 g slaniny
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce oleje
- 250 ml červeného suchého vína
- 4 stroužky česneku
- sůl
- pepř mletý
- 1/4 litru vývaru
- 2 větší cibule
- 10 ks baby karotky
- petrželová nať
- čerstvý tymián
- bobkový list
- hladká mouka na zaprášení
Postup Hovězí srdce na víně a mrkvi
Postup přípravy receptu
-
Srdce pečlivě očistíme a nakrájíme na tenké plátky.
Slaninu nakrájíme na menší špalíčky, dáme ji do kastrolu a pomalu škvaříme.
Když je do sklovita, přidáme máslo a olej (ten je jen na zchladnutí, aby se nám máslo nepřepálilo) a když máslo přestane pěnit, přidáme plátky srdce a z obou stran je opečeme.
Pak podlijeme polovinou vína, necháme dojít k varu, ztlumíme oheň a pod pokličkou dusíme. Během dušení podle potřeby podléváme zbylým vínem.
V polovině dušení přidáme svazek bylinek-tymián a petrželku, česnek utřený se solí a špetku pepře.
Když je maso téměř měkké, šťávu vydusíme, přidáme na čtvrtky nakrájenou cibuli, na proužky nakrájenou mrkev, chvíli osmahneme, zaprášíme lehce moukou a podlijeme vývarem a případným zbytkem vína. Dle potřeby dosolíme. Dodusíme, až je zelenina měkká a nakonec vyjmeme svazek bylinek. Jako příloha se nejlépe hodí vařené brambory.