Hovězí plněné, v čínském zelí dušené (pro papiňák)

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

1200 g hovězího zadního vcelku
150 g prorostlejší anglické slaniny vcelku
50 g domácího uzeného bůčku nebo anglické slaniny
100 g celeru
1 velká cibule
1 lžíce hořčice
1/2 hlávky čínského zelí
1 kostka Masoxu rozvařená
300 ml vody
1 lžíce hladké mouky
1 prolisovaný česnek
sůl
mletý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Do opláchnutého a osušeného masa ostrým dlouhým nožem utvoříme cca 5cm široký otvor (viz foto) a vytřeme ho hořčicí. Ze 150 g anglické slaniny upravíme špalíček, který do otvoru opatrně zasuneme, otvor zajistíme párátky, nebo špejlemi a pro udržení tvaru maso omotáme nití (provázkem). Takto připravené maso osolíme a lehce opepříme.

  2. Celer nastrouháme na jemném slzičkovém struhadle, cibuli nakrájíme nadrobno a bůček nakrájíme na drobnější kostičky.

  3. Z poloviny hlávky zelí odřízneme přibližně čtvrtinu křehčí části, nakrájíme ji na velice jemné proužky a odložíme stranou na pozdější použití. Zbylou část s hrubšími košťály nakrájíme nahrubo.

  4. V papiňáku rozehřejeme olej a kostičky bůčku osmahneme do světle růžové barvy. Přidáme cibuli a chvilku restujeme. Vše odhrneme stranou, volžíme maso a necháme ho ze všech stran zatáhnout. Zatáhnuté maso zasypeme celerem, přidáme nahrubo nakrájené zelí a podlijeme rozvařeným masoxem. Hrnec uzavřeme tlakovou poklicí a dáme na silný plamen. Když začne hrnec syčet, plamen ubereme na minimum a pod tlakem vaříme 45 minut.

  5. Poté hrnec stáhneme z plamene, ochladíme, pomocí delší vidličky nebo vařečky upustíme z ventilu případný tlak a hrnec otevřeme.

  6. Měkké maso z hrnce vytáhneme, odstraníme párátka a nitě a maso uchováme v teple.

  7. Vydušenou šťávu pomocí šťouchadla na brambory zlehka rozmělníme, přidáme odloženou, jemně pokrájenou část zelí a česnek. Lžíci mouky rozmícháme ve studené vodě. Množství určíme podle toho, jak hustou chceme mít závěrečnou “zelovou šťávu“ (nejméně 100 ml). Vlijeme do hrnce a již bez pokličky na mírném plameni za občasného zamíchání provařujeme 10 minut. Dle potřeby dochutíme solí a pepřem.

  8. Maso nakrájíme na porce a podáváme se zelím a bramborovým knedlíkem. Hodí se i obyčejné vařené brambory.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!