Hovězí plněné, v čínském zelí dušené (pro papiňák)
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 1200 g hovězího zadního vcelku
- 150 g prorostlejší anglické slaniny vcelku
- 50 g domácího uzeného bůčku nebo anglické slaniny
- 100 g celeru
- 1 velká cibule
- 1 lžíce hořčice
- 1/2 hlávky čínského zelí
- 1 kostka Masoxu rozvařená
- 300 ml vody
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 prolisovaný česnek
- sůl
- mletý pepř
Postup Hovězí plněné, v čínském zelí dušené (pro papiňák)
Postup přípravy receptu
-
Do opláchnutého a osušeného masa ostrým dlouhým nožem utvoříme cca 5cm široký otvor (viz foto) a vytřeme ho hořčicí. Ze 150 g anglické slaniny upravíme špalíček, který do otvoru opatrně zasuneme, otvor zajistíme párátky, nebo špejlemi a pro udržení tvaru maso omotáme nití (provázkem). Takto připravené maso osolíme a lehce opepříme.
Celer nastrouháme na jemném slzičkovém struhadle, cibuli nakrájíme nadrobno a bůček nakrájíme na drobnější kostičky.
Z poloviny hlávky zelí odřízneme přibližně čtvrtinu křehčí části, nakrájíme ji na velice jemné proužky a odložíme stranou na pozdější použití. Zbylou část s hrubšími košťály nakrájíme nahrubo.
V papiňáku rozehřejeme olej a kostičky bůčku osmahneme do světle růžové barvy. Přidáme cibuli a chvilku restujeme. Vše odhrneme stranou, volžíme maso a necháme ho ze všech stran zatáhnout. Zatáhnuté maso zasypeme celerem, přidáme nahrubo nakrájené zelí a podlijeme rozvařeným masoxem. Hrnec uzavřeme tlakovou poklicí a dáme na silný plamen. Když začne hrnec syčet, plamen ubereme na minimum a pod tlakem vaříme 45 minut.
Poté hrnec stáhneme z plamene, ochladíme, pomocí delší vidličky nebo vařečky upustíme z ventilu případný tlak a hrnec otevřeme.
Měkké maso z hrnce vytáhneme, odstraníme párátka a nitě a maso uchováme v teple.
Vydušenou šťávu pomocí šťouchadla na brambory zlehka rozmělníme, přidáme odloženou, jemně pokrájenou část zelí a česnek. Lžíci mouky rozmícháme ve studené vodě. Množství určíme podle toho, jak hustou chceme mít závěrečnou “zelovou šťávu“ (nejméně 100 ml). Vlijeme do hrnce a již bez pokličky na mírném plameni za občasného zamíchání provařujeme 10 minut. Dle potřeby dochutíme solí a pepřem.
Maso nakrájíme na porce a podáváme se zelím a bramborovým knedlíkem. Hodí se i obyčejné vařené brambory.