Hovězí oháňka s česnekovým přelivem
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 2 hovězí oháňky
- 1 palička česneku + 4 stroužky
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 cibule
- 3 bobkové listy
- 1 lžička celého nového koření
- 3 lžíce másla
- 1 lžíce oleje
- 3 lžíce hladké mouky
- 1 bujónová kostka (nemusí být)
Postup Hovězí oháňka s česnekovým přelivem
Postup přípravy receptu
-
Oháňky nasekáme po obratlích na jednotlivé kusy a vložíme do hrnce s větším množstvím studené vody. Přidáme celou paličku česneku, rozkrojenou napůl, cibuli se slupkou, rozkrojenou na čtvrtiny, bobkový list, nové koření, sůl a bujónovou kostku (kdo nechce, samozřejmě ji nepoužije). Uvedeme k varu, snížíme na minimální teplotu a necháme mírně probublávat asi 3 hodiny.
Poté scedíme a maso zprudka opečeme v kastrole, v němž jsme rozpálili máslo a lžíci oleje. Podlijeme přiměřeným množstvím vývaru, přidáme zbylý česnek, utřený se solí a dusíme pod pokličkou doměkka. Podle potřeby doléváme vývar.
Měkké maso vyjmeme a udržuje teplé. Výpek vydusíme na tuk, zasypeme moukou a prosmahneme. Přilijeme vývar a necháme mírně probublávat 15 minut. Poté přilijeme smetanu a ještě dalších 15 minut prováříme. Vzniklou omáčkou poléváme přílohu, zvolenou dle vlastní chuti.