Hovězí oháňka s česnekovým přelivem

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

2 hovězí oháňky
1 palička česneku + 4 stroužky
200 ml smetany ke šlehání
1 cibule
3 bobkové listy
1 lžička celého nového koření
3 lžíce másla
1 lžíce oleje
3 lžíce hladké mouky
1 bujónová kostka (nemusí být)

Postup přípravy receptu

  1. Oháňky nasekáme po obratlích na jednotlivé kusy a vložíme do hrnce s větším množstvím studené vody. Přidáme celou paličku česneku, rozkrojenou napůl, cibuli se slupkou, rozkrojenou na čtvrtiny, bobkový list, nové koření, sůl a bujónovou kostku (kdo nechce, samozřejmě ji nepoužije). Uvedeme k varu, snížíme na minimální teplotu a necháme mírně probublávat asi 3 hodiny.

  2. Poté scedíme a maso zprudka opečeme v kastrole, v němž jsme rozpálili máslo a lžíci oleje. Podlijeme přiměřeným množstvím vývaru, přidáme zbylý česnek, utřený se solí a dusíme pod pokličkou doměkka. Podle potřeby doléváme vývar.

  3. Měkké maso vyjmeme a udržuje teplé. Výpek vydusíme na tuk, zasypeme moukou a prosmahneme. Přilijeme vývar a necháme mírně probublávat 15 minut. Poté přilijeme smetanu a ještě dalších 15 minut prováříme. Vzniklou omáčkou poléváme přílohu, zvolenou dle vlastní chuti.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!