Hovězí oháňka na černo

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

1 kg hovězí oháňky
2 cibule
máslo
horký vývar
asi 2 cm oddenku zázvoru
1-2 lžičky sušené mleté citrónové kůry (i čerstvé, ale potom méně)
2-3 bobkové listy
2 lžičky sušeného tymiánu
3 lžičky švestkových povidel
1 vrchovatá lžíce hladké mouky
sůl
pepř
ocet

Postup přípravy receptu

  1. Oháňku nakrájíme v kloubech, osolíme, opepříme, posypeme tymiánem a citrónovou kůrou. Necháme odležet v chladu, třeba do druhého dne.

  2. V kastrole, který lze vložit do trouby, rozehřejeme 2-3 lžíce másla a maso na něm opékáme ze všech stran dohněda.

  3. Mezitím nakrájíme na větší kusy cibuli a oloupaný zázvor a přihodíme k masu.

  4. Přidáme bobkový list a opékáme.

  5. Troubu rozehřejeme na 180°C.

  6. Ve chvíli, kdy se cibule s masem začíná hodně přichytávat ke dnu kastrolu, podlijeme vývarem do třetiny výšky masa.

  7. Přiklopíme pokličkou a vložíme do rozehřáté trouby. Dusíme 2 a půl až 3 hodiny, přičemž kontrolujeme a zhruba po 20-30 minutách podléváme vývarem a poléváme kusy masa.

  8. Maso je hotové ve chvíli, kdy se viditelně odděluje od kosti.

  9. Vyjmeme ho, ponecháme odpočívat v alobalu a výpek v kastrolu přendáme na plotýnku.

  10. Prudce odpaříme přebytečnou tekutinu a zbylý tuk zasypeme moukou.

  11. Promícháme, prosmahneme, zalijeme teplým vývarem do hustoty omáčky a při stálém prošlehávání přidáme švestková povidla.

  12. Provaříme 20-30 minut a stále hlídáme.

  13. Na závěr omáčku přecedíme (nebo jen odstraníme kousky zázvoru a bobkové listy) a podle chuti zastříkneme octem - cca 1 lžičkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!