Hovězí oháňka na černo
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 1 kg hovězí oháňky
- 2 cibule
- máslo
- horký vývar
- asi 2 cm oddenku zázvoru
- 1-2 lžičky sušené mleté citrónové kůry (i čerstvé, ale potom méně)
- 2-3 bobkové listy
- 2 lžičky sušeného tymiánu
- 3 lžičky švestkových povidel
- 1 vrchovatá lžíce hladké mouky
- sůl
- pepř
- ocet
Postup Hovězí oháňka na černo
Postup přípravy receptu
-
Oháňku nakrájíme v kloubech, osolíme, opepříme, posypeme tymiánem a citrónovou kůrou. Necháme odležet v chladu, třeba do druhého dne.
V kastrole, který lze vložit do trouby, rozehřejeme 2-3 lžíce másla a maso na něm opékáme ze všech stran dohněda.
Mezitím nakrájíme na větší kusy cibuli a oloupaný zázvor a přihodíme k masu.
Přidáme bobkový list a opékáme.
Troubu rozehřejeme na 180°C.
Ve chvíli, kdy se cibule s masem začíná hodně přichytávat ke dnu kastrolu, podlijeme vývarem do třetiny výšky masa.
Přiklopíme pokličkou a vložíme do rozehřáté trouby. Dusíme 2 a půl až 3 hodiny, přičemž kontrolujeme a zhruba po 20-30 minutách podléváme vývarem a poléváme kusy masa.
Maso je hotové ve chvíli, kdy se viditelně odděluje od kosti.
Vyjmeme ho, ponecháme odpočívat v alobalu a výpek v kastrolu přendáme na plotýnku.
Prudce odpaříme přebytečnou tekutinu a zbylý tuk zasypeme moukou.
Promícháme, prosmahneme, zalijeme teplým vývarem do hustoty omáčky a při stálém prošlehávání přidáme švestková povidla.
Provaříme 20-30 minut a stále hlídáme.
Na závěr omáčku přecedíme (nebo jen odstraníme kousky zázvoru a bobkové listy) a podle chuti zastříkneme octem - cca 1 lžičkou.