Hovězí na česneku s polentovými kroketkami

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

Na hovězí na česneku: (pro cca 3 osoby):
cca 500 g hovězího masa (pro děti používám hovězí zadní, určitě se hodí i kližka)
4-5 stroužků česneku (nebo jinak dle chuti)
1 lahev piva nebo stejné množství vody
olej dle potřeby
2 snítky čerstvého tymiánu
sůl
pepř dle chuti
Na polentové kroketky (pro cca 3 osoby):
80 g polenty
cca 200 ml vody (poměřte s návodem na obalu polenty)
hraška dle potřeby
sůl dle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Hovězí maso nakrájejte na větší kostky a česnek na silnější plátky. V hrnci rozpalte olej, na osmahněte česnek a maso, dokud se nezatáhne. V multicookeru k tomuto můžete využít funkce FRY (cca 10 minut).

  2. Poté podlijte pivem či vodou nebo vývarem, pokud se bojíte používat alkohol při vaření pro děti. Stáhněte sílu varu na úplné minimum, aby vše v hrnci jen neznatelně bublalo, přidejte tymián a přikryjte poklicí. Pokud vlastníte chytrý hrnec jako já, nastavte na něm funkci STEW na 2 hodiny, stejnou dobu duste i bez něj. Občas zkontrolujte, zda-li se voda nevyvařila a maso se nepřipaluje - v tom případě ještě znovu trošku podlijte.

  3. Uvedené množství polenty zalijte vroucí vodou (její množství ještě poměřte s návodem na obalu, ne každá polenta je stejná a vyžaduje stejné množství vody) a rychle promíchejte, aby se neutvořily hrudky. Dle chuti můžete osolit.

  4. Hotovou kaši nechte zcela vychladnout. Poté je z ní možné tvořit kuličky nebo válečky, zkrátka tvary, které budete obalovat v hrašce (já jsem do ní přidala ještě mandlové lupínky - od 2 let).

  5. Pečte v troubě na pečícím papíře, dokud nebudou zlatavé a křupavé shora. Na 180°C to může trvat tak 30 minut (jak vidíte na fotografii, přidala jsem k jídlu ještě špenát, jde o pouze spařené listy špenátu s troškou soli, česneku a kapkou smetany).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!