Hovězí líčka na červeném víně s bylinkami

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

cca 1 kg hovězích líček
sůl
mletý pepř
hladká mouka na obalení líček
3 lžíce oleje
50 g špeku
1 velká cibule
2 středně velké mrkve
1 petržel
kousek celeru
5 stroužků česneku
snítka tymiánu
snítka rozmarýnu
2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
5 kuliček celého pepře
plátek citronu s kůrou cca ½ cm silný
½ - ¾ litru dobrého červeného vína
cca ½ litru hovězího vývaru (může být masox a voda, nemáme-li vývar)
plátek vychlazeného másla cca 2 cm silný
pro dochucení někdo použije trochu cukru – podle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Hovězí líčka očistíme a nakrájíme na porce. Očištěnou cibuli nakrájíme na kostky, česnek na plátky, mrkev a petržel na půlkolečka, celer na kostky, špek také na kostky. Troubu vyhřejeme na 180 stupňů.

  2. Líčka z obou stran osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Opečeme v kastrolu na oleji, aby se zatáhla a vyjmeme. Do tuku dáme napůl vysmahnout špek, k němu osmažit cibuli a kořenovou zeleninu – promícháváme, dokud hezky nevoní. Potom zasmahneme na chvilku česnek. Vrátíme opečená líčka, přidáme bylinky, koření, citron a zalijeme vínem. Necháme povařit cca 15 minut, dolijeme vývar, zakryjeme pokličkou a dáme do trouby cca na 45 - 60 minut dusit na 180 stupňů. Ke konci sundáme pokličku, aby se přebytečná tekutina trochu odpařila a líčka lehce opekla.

  3. Když jsou líčka měkká, vyndáme je zatím stranou a ve šťávě necháme rozpustit hodně studený plátek másla. Vyjmeme kuličky pepře a nového koření, bobkový list a zbytky citronové kůry, případně i bylinky (já je však nechávám). Šťáva většinou již další péči nepotřebuje, ale kdo chce, může podle chuti přisolit, připepřit, event. přisladit. Líčka vrátíme prohřát do šťávy a podáváme s bramborovou kaší nebo s rýží.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!