Hovězí kližka na česneku s bramborovou roládou
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 1 kg hovězí kližky
- 3 velké cibule
- 2 lžíce sádla
- sůl dle chuti
- pepř
- česnek - 1-2 i více palic dle velikosti, síly a chuti
- 500 ml hovězího vývaru (bujón)
- Roláda:
- 4 větší brambory
- 1 lžíce sádla
- 300 ml dětské krupičky
- 300 ml hrubé mouky
- 1 rovná lžíce Solamylu
- 1 vejce
- 1/2 lžičky soli
- Náplň:
- 1 balení sekaného mraženého špenátu
- 1 malá cibule
- 1 lžíce sádla
- 2 stroužky česneku
- špetka soli
- špetka pepře
- 1 vejce
Postup Hovězí kližka na česneku s bramborovou roládou
Postup přípravy receptu
-
Očištěnémaso nakrájíme na kostky větší než na guláš. Dáme předehřát troubu na 170 °C. Rozpálíme velkou hlubokou pánev se sádlem a dáme osmahnout nahrubo nasekanou cibuli. Když začne zlátnout, po částech přidáváme maso. Potřebujeme, aby se opékalo a kdybychom ho dali najednou, začalo by se dusit. Všechno maso za občasného promíchání necháme zatáhnout ze všech stran. Osolíme, opepříme, přidáme polovinu prolisovaného česneku, který chceme použít. Promícháme a podlijeme teplým vývarem.
Přendáme do nádoby určené do trouby (nemám PH, ale používám Ultra Pro) a dáme do předem vyhřáté trouby zapnuté spodek/vršek cca na 2-2,5 hodiny. Nemusíme otvírat dříve než za 2 hodiny, pak zkusíme je-li maso měkké a pokud je potřeba, dáme ještě zpět. Až maso změkne, vyndáme ho z nádoby do jiné a všechnu šťávu k tomu propasírujeme přes sítko. Cibule krásně sos zahustí. Přidáme druhou polovinu prolisovaného česneku, dochutíme dle potřeby solí a pepřem, vrátíme maso, přivedeme k varu a odstavíme.
Po cca 90 minutách pečení masa začneme dělat rolády. Nejprve uděláme špenát, každý ho může udělat, jak je zvyklý nebo dáme na 1 lžíci sádla zpěnit jemně nasekanou cibuli. Přidáme mírně povolený špenát, osolíme, opepříme, prolisujeme česnek a krátce podusíme. Až se odpaří přebytečná voda, vmícháme rozklepnuté vejce a odstavíme. Necháme vychladnout při pokojové teplotě.
Oškrábeme škrabkou brambory, omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Dáme do velkého hrnce vařit vodu, ve které budeme rolády vařit. Brambory uvaří každý jak je zvyklý, nebo v nádobě k tomu určené dáme s 50 ml vody do MT a vlníme 6 minut /800 W. Protřepeme a ještě jednou vlníme 6 min/800 W. Voda by tam neměla být, nebo zbylou slijeme, přidáme poslední lžíci sádla a brambory rozšťoucháme úplně dohladka. Případné kousky vařečkou rozmáčkneme o stěnu nádoby, ale jsou-li brambory dobře uvařené, není to potřeba. Necháme trošku vychladnout, přidáme mouku, krupici, Solamyl, vejce, osolíme a rychle vypracujeme těsto (čím déle se s ním pracuje, tím víc řídne).
Těsto rozdělíme na 3 díly, každý zvlášť dáme na potravinářskou fólii a rukou uděláme plát cca 22 x 19 cm. Na každý plát dáme 1/3 špenátu, začneme větší vrstvou u bližšího delšího kraje a směrem k druhému kraji vrstvu tenčí. Asi 2 cm od protějšího kraje necháme bez špenátu. Pomocí fólie svineme roládu. Zabalíme ji do fólie a konce svážeme kuchyňským provázkem. Vložíme všechny tři do vařící se vody a vaříme 20 minut. Vyndáme na vál nebo podložku, odstřihneme svázané konce a roládu vybalíme. Nakrájíme širokým, ostrým nožem. Nepoužívejte nit ani kráječ, špenát tím nelze překrojit. Podáváme s hovězím na česneku, ale hodí se i k uzenému masu.