Houbová omáčka s muškátovým oříškem
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- 400 g čerstvých hub (lesní směs)
- 4 dl plnotučného mléka
- 2 dl vývaru (drůbeží)
- 2 dl smetany na vaření
- 50 g másla
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl
- pepř
- drcený kmín
- muškátový oříšek
Postup Houbová omáčka s muškátovým oříškem
Postup přípravy receptu
-
Houby očistíme a nakrájíme na větší kousky.
Do hrnce dáme rozpustit máslo a přidáme hladkou mouku. Mícháním vytvoříme světlou jíšku, kterou zalijeme vývarem a mlékem. Dobře rozmícháme a na mírném ohni necháme provařit 10 minut. Přidáme smetanu a ještě 5 minut provaříme. Pravidelně mícháme hlavně ode dna, jinak se základ omáčky bude připalovat.
Mezitím v jiném hrnci rozehřejeme asi 1 dl vody a přidáme nakrájené houby, které lehce osolíme a ochutíme špetkou drceného kmínu. Dusíme ve vlastní šťávě do změknutí.
Takto podušené houby přelijeme do hrnce s omáčkou. Dobře promícháme a dochutíme solí, pepřem a trochou strouhaného muškátového oříšku (velmi to pozvedne chuť, ale kdo jej nemusí, tak ho nepoužije). Tou nejlepší přílohou je napařený houskový knedlík a natvrdo uvařené vejce.