Hluchavková polévka
Recepty, PolévkySuroviny
- 225 g kopřiva hluchavka (jen lístky a květy)
- 1/2 pórku
- 1 menší cibule
- 1 moučný brambor
- 1 polévková lžíce řepkového oleje
- trocha lněného oleje na pokapání
- 0,75 l drůbežího vývaru
- 25 g másla
- 25 ml smetany ke šlehání
- sůl
- pepř
Postup Hluchavková polévka
Postup přípravy receptu
-
Z hluchavek otrháme lístky a květy, opereme je a osušíme.Brambor a pórek nakrájíme na tenká kolečka.
Cibuli na jenmé kostičky.
Do většího rendlíku dáme řepkový olej, rozehřejeme, přidáme cibuli, brambor a pórek. Orestujeme, stáhneme plamen a opékáme asi 10 minut.
Přilijeme vývar a vaříme ještě asi 10 - 15 minut až jsou brambory měkké.
Přidáme hluchavky a asi jen 1 minutu povaříme aby zavadly.
Promixujeme tyčovým mixerem do jemného krému.
Vmícháme máslo a smetanu, promícháme a podle chuti dosolíme a dopepříme.
Naservírujeme do misek či talířů, pokapeme lněným olejem a dozdobíme květy hluchavek.