Hluchavková polévka

Recepty, Polévky

Suroviny

225 g kopřiva hluchavka (jen lístky a květy)
1/2 pórku
1 menší cibule
1 moučný brambor
1 polévková lžíce řepkového oleje
trocha lněného oleje na pokapání
0,75 l drůbežího vývaru
25 g másla
25 ml smetany ke šlehání
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Z hluchavek otrháme lístky a květy, opereme je a osušíme.Brambor a pórek nakrájíme na tenká kolečka.

  2. Cibuli na jenmé kostičky.

  3. Do většího rendlíku dáme řepkový olej, rozehřejeme, přidáme cibuli, brambor a pórek. Orestujeme, stáhneme plamen a opékáme asi 10 minut.

  4. Přilijeme vývar a vaříme ještě asi 10 - 15 minut až jsou brambory měkké.

  5. Přidáme hluchavky a asi jen 1 minutu povaříme aby zavadly.

  6. Promixujeme tyčovým mixerem do jemného krému.

  7. Vmícháme máslo a smetanu, promícháme a podle chuti dosolíme a dopepříme.

  8. Naservírujeme do misek či talířů, pokapeme lněným olejem a dozdobíme květy hluchavek.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!