Hlávkové zelí, mleté kuličky a brambory v jednom pekáčku
Recepty, Mleté masoSuroviny
- malá hlávka zelí
- 150 g anglické slaniny
- 5 středních brambor
- kelímek smetany na vaření
- 1 cibule
- sůl
- kmín
- Kuličky:
- 400 g mletého vepřového masa
- 1 vejce
- 2 lžíce strouhanky
- 2 šalotky nakrájené na jemno
- lžička hořčice
- lžička mleté papriky
- sůl
- pepř
- mletý kmín
Postup Hlávkové zelí, mleté kuličky a brambory v jednom pekáčku
Postup přípravy receptu
-
Nejprve nakrájíme zelí a cibuli na proužky. Obojí dáme do pekáčku, přidáme sůl a kmín, promícháme a necháme odpočinout. Mezitím oloupeme a nakrájíme brambory na větší kousky a slaninu na kostičky.
Maso smícháme se všemi surovinami a dochutíme. Párkrát ho vezmeme do ruky a silou s ním plácneme do misky, pěkně se spojí. Mokrýma rukama utvoříme kuličky. Brambory taky osolíme a smícháme se zelím. Mezi ně nastrkáme kuličky masa.
Posypeme to slaninou a zalijeme smetanou. Pekáč přikryjeme a dáme do vyhřáté trouby na 200 st. Pečeme asi 40-45 minut. Potom odkryjeme a dopečeme na barvu. V polovině pečení kuličky obrátíme.
Doporučuji namíchat trochu oleje s paprikou a občas kuličky lehce potřít. Hotový pokrm promícháme a můžeme podávat.