Halušky se špenátem a karamelovou cibulkou

Recepty, Přílohy

Suroviny

Halušky:
450 g oloupaných brambor
450 g polohrubé mouky
1 kl soli
Špenát:
1 balení zmrazeného špenátu (měla jsem listový)
1 velká cibule
2 pl oleje
2 pl másla
3 stroužky česneku
sůl, pepř
1 vejce
Na polití:
2 cibule
sádlo
1/2 kl soli
1/4 kl mletého nebo drceného kmínu
2 kl cukru (já používám tmavý třtinový)

Postup přípravy receptu

  1. Syrové brambory jsem nakrájela na větší kusy a rozmixovala v kutru do hladka (nebo je nastrouháme na jemném struhadle, ale tohle je rychlé a bez práce). Přidáme mouku, sůl a vymícháme těsto (mělo by být husté asi jako na bramboráky). Přes haluškovač těsto protlačíme do hrnce s osolenou vřící vodou a vaříme 2-3 minuty, než vyplavou. Scedíme.

  2. Na špenát nakrájíme cibulku, kterou osmažíme na oleji. Přidáme špenát, nadrcený česnek, osolíme, opepříme a necháme chvilku povařit, než se vydusí tekutina. Do směsi zamícháme vajíčko a máslo vypneme. Špenát bude díky máslu hezky krémový.

  3. Na karamelovou cibulku nakrájíme cibuli na měsíčky. Na sádle ji smažíme spolu s cukrem a kmínem do křupava. Nakonec osolíme. Díky cukru se nám vytvoří karamel.

  4. Halušky smícháme se špenátem a polijeme karamelovou cibulkou. Podáváme buď samostatně nebo jako přílohu k masu - já podávala k pečené kachničce.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!