Halusky Fantomas
Recepty, Bramborová jídlaSuroviny
- Halušky:
- 4 větší brambory
- sůl
- 500 g polohrubé mouky
- vody dle potřeby
- Omáčka:
- 250 g mraženého špenátu (nebo čerstvého)
- 500 g Ricotta
- sůl
- trochu muškátového oříšku
- 4 stroužky česneku
- 1 menší cibule
- olivový olej
- cca 1 dcl mléka (nebo smetany)
- Chuťovka na vrch:
- 150 g uzená Oravská slanina
Postup Halusky Fantomas
Postup přípravy receptu
-
Najskor si pripravime halusky - ocistene zemiaky rozmixujeme, osolime, pridame polohr. muku a vodu tak, aby sme ziskali lepkave cesto.
Cesto pretlacame cez sito na halusky do vriacej osolenej vody. Ak sa cesto - haluska vo vode rozvara, cesto je prilis riedke - pridajte viac muky. Halusky su uvarene, ked vyplavaju na hladinu, odkial ich vyberame sitkom.
Zmrazeny spenat vhodime na 1-2min do vriacej vody, ak mate cerstvy spenat, tak len sparime vriacou vodou v site a nechame odkvapkat.
Cibulu si nakrajame nadrobno, oprazime na olivovom oleji, pridame spenat a polovicu ocisteneho pretlaceneho cesnaku a chvilocku spolu dusime.
Potom prelozime do misy, kde masu dohladka rozmixujeme. Pridame Ricottu, mlieko (alebo smotanu alebo aj aj), zvysny pretlaceny cesnak, dochutime muskatovym orieskom a solou a vsetko dokopy premixujeme.
Omacku prelejeme cez halusky a navrch polejeme oprazenou nadrobno nakrajanou slaninkou.