Francouzské brambory s uzeninou, lilkem, cuketou a rajčaty

Recepty, Bramborová jídla

Suroviny

1000 g uvařených brambor
200 g šunkové kolena
1 cuketa nakrájená na malá kolečka
1/2 většího lilku, pokrájeného na kostičky
2 velká rajčata
sůl podle chuti
pepř podle chuti
olivový olej na vymazání misky
bazalka podle chuti
2 vejce
150 g nastrouhaného sýru (eidam)
1 kelímek zakysané smetany

Postup přípravy receptu

  1. Celé omyté brambory uvaříme do poloměkka (uvnitř mohou být tvrdší). Vychladlé brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka. Zapékací mísu nebo pekáč vymažeme olivovým olejem a na dno misky poklademe kolečka brambor, které lehce osolíme a opepříme.

  2. Na brambory poklademe vrstvu uzeniny (nakrájené na kostičky), vrstvu na kousky omytého, pokrájeného a vypoceného lilku, vrstvu plátků rajčat a vrstvu omyté cukety, pokrájené na plátky. Vrstvení dokola opakujeme, dokud nám nedojdou suroviny.

  3. Poslední vrstvu by měly tvořit brambory, které posypeme strouhaným sýrem. Podle chuti můžeme přidat ještě bazalku.

  4. Nakonec vše zalijeme zakysanou smetanou, ve které vyšleháme obě vejce. Pečeme v rozehřáté troubě na 170 stupňů, dokud se napovrchu neutvoří dočervena křupavá kůrčička.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!