Francouzské brambory s uzeninou, lilkem, cuketou a rajčaty
Recepty, Bramborová jídlaSuroviny
- 1000 g uvařených brambor
- 200 g šunkové kolena
- 1 cuketa nakrájená na malá kolečka
- 1/2 většího lilku, pokrájeného na kostičky
- 2 velká rajčata
- sůl podle chuti
- pepř podle chuti
- olivový olej na vymazání misky
- bazalka podle chuti
- 2 vejce
- 150 g nastrouhaného sýru (eidam)
- 1 kelímek zakysané smetany
Postup Francouzské brambory s uzeninou, lilkem, cuketou a rajčaty
Postup přípravy receptu
-
Celé omyté brambory uvaříme do poloměkka (uvnitř mohou být tvrdší). Vychladlé brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka. Zapékací mísu nebo pekáč vymažeme olivovým olejem a na dno misky poklademe kolečka brambor, které lehce osolíme a opepříme.
Na brambory poklademe vrstvu uzeniny (nakrájené na kostičky), vrstvu na kousky omytého, pokrájeného a vypoceného lilku, vrstvu plátků rajčat a vrstvu omyté cukety, pokrájené na plátky. Vrstvení dokola opakujeme, dokud nám nedojdou suroviny.
Poslední vrstvu by měly tvořit brambory, které posypeme strouhaným sýrem. Podle chuti můžeme přidat ještě bazalku.
Nakonec vše zalijeme zakysanou smetanou, ve které vyšleháme obě vejce. Pečeme v rozehřáté troubě na 170 stupňů, dokud se napovrchu neutvoří dočervena křupavá kůrčička.