Fazole s ořechy

Recepty, Luštěniny

Suroviny

500 g bílých fazolí (klidně i jiné luštěniny) namočených ideálně přes noc
koření na uvaření fazolí:
tymián
pepř
stroužek česneku
libeček
2 sušené chilli papričky
celý kmín
(lze obměnit dle sebe, výsledek by měl být ale ostřejší)
zeleninový vývar (nebo i jen voda)
Dále:
1 cibule
2 PL sekaných vlašských ořechů
1 zelená paprika
1 žlutá paprika
celý kmín
50 g čerstvý sýr Pikant (paprika, česnek, cibule)
50 g sýr s pažitkou a česnekem
libeček
petrželka
bazalka
saturejka – lze dát jen některé bylinky
sádlo
sůl
pepř dle chuti na závěr přípravy

Postup přípravy receptu

  1. Fazole uvaříme ve vodě, vývaru s přidaným kořením, měly by být trošku ostřejší, nesolíme! Ještě se chvilku budou dusit, takže je na každém, jak moc je uvaří, někdo raději tvrdší, někdo úplně měkké.

  2. Mezitím si přichystáme vyloupané vlašské ořechy, které rozsekáme na hrubé kousky (ne úplně na jemno). Cibuli a papriky nasekáme na hrubé kousky.

  3. Na sádle zpěníme cibuli, papriky, vhodíme kmín a ořechy a zlehka opražíme – pozor, mícháme, trvá to jen chvilku, aby se ořechy nespálily.

  4. Uvařené fazole scedíme, vývar uschováme. Fazole vmícháme ke směsi, ihned podlijeme vývarem (do výše fazolí) a chvilku ještě produsíme (cca 10 minut). Přidáme nasekané bylinky, nakrájené sýry a necháme roztavit za stálého míchání (cca 4 minuty).

  5. Odstavíme, necháme propojit chutě. Kdo chce, nyní osolí nebo i připepří. Pokrm má velmi intenzivní ořechovou příchuť, je pikantní. Velmi dobře se hodí pro diabetiky. Dá se jíst i studený, je osvěžující.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!