Fazole s ořechy
Recepty, LuštěninySuroviny
- 500 g bílých fazolí (klidně i jiné luštěniny) namočených ideálně přes noc
- koření na uvaření fazolí:
- tymián
- pepř
- stroužek česneku
- libeček
- 2 sušené chilli papričky
- celý kmín
- (lze obměnit dle sebe, výsledek by měl být ale ostřejší)
- zeleninový vývar (nebo i jen voda)
- Dále:
- 1 cibule
- 2 PL sekaných vlašských ořechů
- 1 zelená paprika
- 1 žlutá paprika
- celý kmín
- 50 g čerstvý sýr Pikant (paprika, česnek, cibule)
- 50 g sýr s pažitkou a česnekem
- libeček
- petrželka
- bazalka
- saturejka – lze dát jen některé bylinky
- sádlo
- sůl
- pepř dle chuti na závěr přípravy
Postup Fazole s ořechy
Postup přípravy receptu
-
Fazole uvaříme ve vodě, vývaru s přidaným kořením, měly by být trošku ostřejší, nesolíme! Ještě se chvilku budou dusit, takže je na každém, jak moc je uvaří, někdo raději tvrdší, někdo úplně měkké.
Mezitím si přichystáme vyloupané vlašské ořechy, které rozsekáme na hrubé kousky (ne úplně na jemno). Cibuli a papriky nasekáme na hrubé kousky.
Na sádle zpěníme cibuli, papriky, vhodíme kmín a ořechy a zlehka opražíme – pozor, mícháme, trvá to jen chvilku, aby se ořechy nespálily.
Uvařené fazole scedíme, vývar uschováme. Fazole vmícháme ke směsi, ihned podlijeme vývarem (do výše fazolí) a chvilku ještě produsíme (cca 10 minut). Přidáme nasekané bylinky, nakrájené sýry a necháme roztavit za stálého míchání (cca 4 minuty).
Odstavíme, necháme propojit chutě. Kdo chce, nyní osolí nebo i připepří. Pokrm má velmi intenzivní ořechovou příchuť, je pikantní. Velmi dobře se hodí pro diabetiky. Dá se jíst i studený, je osvěžující.