Falešné borůvky
Recepty, ZavařeninySuroviny
- 2 kg zralých jablek, hrušek nebo obojího
- 1-1,5 kg zralých bezinek
- 3 želírovací prášky (Pektogel, Gelfix) poměr 2:1
- 1,5 kg cukru krystal
- 2⁄3 lžíce skořice
- špetka mletého zázvoru
Postup Falešné borůvky
Postup přípravy receptu
-
Bezinky vyložíme na plech a přemístíme na chvíli ven, aby z trsů vylezla všechna drobná havěť. Bobulky pečlivě otrháme, popřípadě vytřídíme ty nepěkné nebo nezralé. Pořádně omyjeme. Pokud marmeládu chceme bez peciček, bobulky rozmixujeme a pyré přecedíme přes plátýnko nebo jemné síto. Vsypeme do hrnce.
Jablka a hrušky omyjeme, očistíme, nakrájíme na kousky a rozmixujeme na jemné pyré (plody mohou být i lehce přezrálé). Vlijeme k bezinkám do hrnce, přidáme cukr, koření a želírovací prášek. Dále postupujeme dle návodu na obalu želírovacího prášku. Já používám Gelfix, na vysokém plameni míchám do doby, kdy marmeláda začne bláznivě bublat a prskat. Od tohoto okamžiku stopnu 5 minut a i když marmeláda dost prská, pořád míchám. Potom plním do sklenic, které postavím na víčko a nechám vychladnout.