Dýňovo-celerová polévka/krém
Recepty, PolévkySuroviny
- 300 g očištěné dýně Hokkaido (nakrájené na kostky)
- 150 g očištěného celeru (nakrájeného na kostky)
- 400 ml horké vody
- 200 ml smetany na vaření - použila jsem 10%
- 100 g pomazánkového másla
- 1 cibule nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku
- 1 kostka zeleninového bujónu
- sůl
- mletý pepř
- 1 lžíce oleje
- 2 lžíce nasekaných bylinek:
- petrželky
- libečku
- 1-2 chilli papričky
- Dále budeme potřebovat:
- 1 lžičku oleje
- 50 g slaniny nakrájené na tenké nudličky
- 1 tenký plátek celeru nakrájený na tenké nudličky
- 1-2 chilli papričky
Postup Dýňovo-celerová polévka/krém
Postup přípravy receptu
-
Do hrnce na rozehřátý olej dáme do sklovita orestovat cibuli. Přidáme kostky dýně a celeru, zalijeme horkou vodou a rozdrobíme bujón. Pod pokličkou vaříme mírným varem 15-20 minut.
Mezitím si na pánvi v rozehřátém oleji osmažíme do zlatavé barvy nakrájenou slaninu. Odložíme ji stranou, do výpeku dáme nudličky celeru a přibližně 8 minut smažíme. Odložíme stranou ke slanině k pozdějšímu použití.
Měkkou zeleninu v hrnci rozmixujeme ponorným mixérem. Přidáme pomazánkové máslo, smetanu, prolisovaný česnek, nadrobno nakrájené papričky a bylinky. Necháme projít varem a naředíme převařenou horkou vodou do námi požadované hustoty. Dochutíme solí a pepřem. Na talíři posypeme osmaženou slaninou a celerem.