Dýňové placičky

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

cca 350 g kulatozrnné rýže
zeleninový vývar na uvaření rýže
menší dýně Hokkaido (ta má měla průměr asi 9 cm)
2 menší mrkve
svazek jarní cibulky
kolem 150 g dobrého sýra (můžete použít ementál, goudu nebo jako já hermelín - samozřejmě bez příchutě)
2 vejce
strouhanka

Postup přípravy receptu

  1. Rýži uvaříme v dostatečném množství zeleninového vývaru (řiďte se návodem na obalu). Než nám rýže zchladne, nastrouháme si mrkev na hrubém struhadle, jarní cibulku nakrájíme na kolečka a dýni nakrájíme na menší kostičky (dýně Hokkaido se neloupe - krájení jde sice ztuha, ale slupka, která po uvaření krásně změkne, v sobě ukrývá nejvíce vitamínů).

  2. Veškerou zeleninu osmahneme s trochou oleje na pánvi - stačí 7 minut. Poté ji podlijeme trochou vody (cca 100 - 150 ml) a podusíme doměkka. Do zchladlé rýže přistrouháme či přikrájíme sýr a rozklepneme vajíčka a promícháme.

  3. Až bude zeleninka měkká, necháme ji chvilku odpočinout a pak přimícháme do rýže.

  4. Důkladně promícháme a získáme tak krásnou oranžovou hmotu, do které přisypeme strouhanku dle potřeby (směs na karbanátky může trochu lepit) - stačila mi větší půlka čtvrtlitrového hrnečku (záleží na také na konkrétním druhu, který použijete).

  5. Na pánev klademe malé karbanátky a pečeme pozvolna z obou stran. Podáváme je jen tak nebo se zeleninovým salátem anebo také s bramborovou kaší apod. Před podáváním je nezapomeňte osušit papírovým ubrouskem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!