Dýňové harmoniky / vějířky
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- Množství dle chuti a počtu strávníků:
- dýně hokaido
- mleté maso míchané, dle potřeby
- sůl
- pepř mletý, paprika, drcený kmín...
- česnek
- bylinky dle chuti
- vejce
- cibule
- anglická slanina či jiná uzenina - klobásy, salámy, šunka...
- olej
- starší rohlíky
Postup Dýňové harmoniky / vějířky
Postup přípravy receptu
-
Dýni přepůlíme, vydlabeme měkký semínkový střed a ostrým nožem do ní uděláme hluboké zářezy, které nesmíme dokrojit. Je dobré udělat například z prkénka pomyslnou záchranou brzdu, která nás, respektive nůž, včas zastaví před dokrojením až do konce.
Do zářezů vložíme dle chuti lístečky bylinek, plátky česneku nebo třeba i mandlí. Vnitřek vydlabané dýně můžeme před plněním okořenit námi oblíbeným kořením nebo kořenící směsí, bylinkami a už takto lze prakticky vějířky z dýně upéct v předehřáté troubě doměkka, cca 20-25 minut, pokapané olejem nebo rozehřátým máslem a posypané solí. Ty pak podáváme s různými ochucenými dipy ze zakysané smetany, majonézy, jogurtu...
Pokud chceme dýni plněnou, uděláme nádivku buď z mletého masa, které ochutíme dle našich chutí, třeba klasicky karbanátkovou směsí (vejce, mletá, koření, cibule, česnek, sůl...) nebo holandskou z mletého masa a sýra nebo přidáme jen vejce, sůl a kari koření. Případně uděláme žemlovou nádivku ze starších rohlíků, které zakapeme mlékem, necháme nasát, přidáme vejce (postačí jedno), dle chuti koření nebo bylinky, nějakou tu kvalitní uzeninu pro chuť a vůni, pro oko třeba hrášek, mrkev, kukuřici a případně i rozdrobený nebo nastrouhaný sýr.
Mletou nebo žemlovou nádivkou naplníme vydlabané dýně, položíme je do tukem vymazaného nebo pečícím papírem vyloženého pekáčku náplní dolů. Na náplň můžeme položit po naplnění pár plátků slaniny, jako pokličku. Dýně pokapeme olejem, posolíme, pekáček zaklopíme a dáme do předehřáté trouby na 180 stupňů zapéct, dle velikosti dýní na cca 45-60 minut. K dýním můžeme přihodit i pár dobře očištěných brambor, batáty...
Podáváme samostatně, nebo s pečeným bramborem, případně zeleninovými saláty...