Dýňová roláda
Recepty, MoučníkySuroviny
- 3 vejce
- 200 g cukru krupice
- (já dávám třtinový a o něco méně)
- 105 g hladké mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky zázvoru
- špetka soli
- 150 g dýňového pyré
- Krém:
- 250 g sýru krémového (Philadelphia, Buko, já dala mascarpone)
- 25 g másla (změklého)
- 115 g cukru moučkového
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 100 g vlašských ořechů
Postup Dýňová roláda
Postup přípravy receptu
-
Udělejte dýňové pyré a nechte vychladnout. Vyšlehejte asi 5-10 minut vejce s cukrem do pěny. Do menší mísy připravte sypké směsi včetně koření, vlašské ořechy přijdou do krému. Můžete sypkou směs prosít, jestli to děláváte. Po vyšlehání vmíchejte dýňové pyré a sypkou směs. Pracujte rychle. Na plech s pečícím papírem nalijte těsto a stěrkou rovnoměrně rozprostřete. Pečte asi 15 minut, připravte utěrku a posypte ji moučkovým cukrem (já to dělám s pečícím papírem), po upečení překlopte na pocukrovanou utěrku, papír stáhněte dolů a zamotejte. Nechte vychladnout.
Ořechy můžete opéct na plechu nebo pánvi, pár minut, hezky se rozvoní a posekejte je. Krémový sýr vyšlehejte s máslem do hladka, přidejte vanilkový extrakt a cukr (podle své chuti) a přimíchejte nasekané vlašské ořechy. Natřete na rozvinutou roládu, zase pečlivě stočte.
Nejlepší je druhý den, hezky v chladnu proleželá. Nezapomeňte pocukrovat moučkovým cukrem.
Dýňové pyré: dýni hokkaido, jejíž slupku nemusíte loupat, rozpůlte, vydlabejte semínka a nakrájejte na měsíčky. Pečte při 200 °C hodinu, nechte chvíli vychladnout a rozmixujte. Zbylé pyré po menších porcích můžete uložit do mrazáku. Nebo nakrájejte na kostičky, podlijte vodou a povařte do měkka a poté rozmixujte (rozvaření trvá kratší dobu než pečení).