Dvojcelerová polévka s pestem ze sušených rajčat
Recepty, PolévkySuroviny
- plátek másla cca 1 cm silný
- 1 cibule
- 1/2 bulvy středně velkého celeru (nebo jeden menší celý)
- 2 PL hl. mouky
- 3 stonky řapíkatého celeru
- 500 ml vody nebo vývaru
- 500 ml mléka (nebo smetany na vaření, pokud chceme mít polévku opravdu hodně vydatnou)
- 1-2 drobně pokrájená sušená rajčata (mohou být i naložená v oleji)
- sůl
- pepř
- špetka chilli vloček
Postup Dvojcelerová polévka s pestem ze sušených rajčat
Postup přípravy receptu
-
Na rozehřátém másle opečeme dosklovita na kostičky nakrájenou cibuli.
Přidáme na nudličky nakrájený, předem oloupaný bulvový celer a smažíme za častého promíchání do té doby, než začne zelenina zlátnout.
Zasypeme moukou, ještě asi 2 minutky prosmažíme (teď už za stálého míchání), zalijeme vodou, mlékem (popř. smetanou), osolíme, opepříme a vaříme do změknutí celeru.
Potom polévku rozmixujeme ponorným mixérem, přidáme na plátky nakrájený řapíkatý celer a ještě chvíli provaříme.
Nakonec vmícháme pesto a kdo má rád, tak i trochu chilli, a prohřejeme.
Podáváme s krutonky nebo s čerstvým pečivem, dobré jsou k ní i topinky potřené česnekem:-)