Drožďová polévka s nočky

Recepty, Polévky

Suroviny

1 polévková lžíce oleje
½ cm plátek másla
1 menší cibule
3 kostky droždí po 42 g
2 litry vývaru (voda s masoxem)
3 polévkové lžíce ovesných vloček
1 menší mrkev
½ plátku celeru
1 menší kořenová petržel
pepř, sůl, kmín podle chuti
Drožďová zavářka:
1 cm plátek másla
2 kostky droždí po 42 g
1 vejce
4 lžíce strouhanky
sůl
pepř
½ kávové lžičky muškátového květu
1 kávová lžička majoránky
2 stroužky česneku

Postup přípravy receptu

  1. Olej s máslem rozehřejeme a necháme na něm zesklovatět oloupanou a drobně nakrájenou cibuli. Přidáme rozdrobené droždí. Za stálého míchání ho necháme rozpustit a znovu zatuhnout. Přilijeme vývar a rozšleháme metlou do hladka.

  2. Přidáme ovesné vločky, na kostky nakrájenou kořenovou zeleninu, okmínujeme, opepříme, osolíme opatrně podle slanosti vývaru a vaříme za občasného promíchání, dokud zelenina a vločky nejsou měkké.

  3. Uděláme nočky do polévky tak, že máslo rozehřejeme, rozdrobíme na ně droždí, necháme za stálého míchání rozpustit a opět srazit. Necháme vychladnout. Do drožďové hmoty vyklepneme vejce, přidáme strouhanku, okořeníme a přidáme česnek. Zaděláme těstíčko husté jako na játrové knedlíčky. Je-li moc husté, zapracujeme trochu vody nebo vývaru, je-li řídké, přidáme strouhanku. Z těsta tvoříme zavářku - noky nebo knedlíčky.

  4. Do vroucí polévky vkládáme drožďovou zavářku, povaříme cca 2 minuty a necháme chvíli odstát (cca 10 minut). Dochucujeme až poté, co zavářka pustí“ svou chuť do polévky, ale většinou již není třeba.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!