Dortíky
Recepty, DortySuroviny
- Korpus:
- 6 vajec
- 240 g polohrubé mouky
- 240 g cukru
- 6 lžic oleje
- Krém:
- 250 ml vody
- 4 lžíce hladké mouky
- 4 lžíce vanilkového pudinku
- 2 žloutky
- cukr dle chuti
- máslo
- rum
- Na ozdobu:
- lentilky
- jedlá tráva
- mandlová hmota
Postup Dortíky
Postup přípravy receptu
-
Korpus: z bílků a cukru vyšlehám tuhý sníh do kterého postupně po jednom zašleháváme žloutky, poté olej a úplně nakonec vmícháme opatrně jen vařečkou mouku. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme. Já mám troubu elektrickou a peču při 180°C-190°C. Jak dlouho neřeknu. Řídím se čichem když začne korpus vonět, otestuji ho špejlí a pokud se těsto nelepí a odchlipuje se od stěn, tak jej vyndám. Nechám ve formě lehce ochladnout a vyklápím.
Krém: Vše dobře promícháme a uvaříme jako pudink. Necháme dobře vychladnout.
Než nám pudink vychladne utřeme do pěny 250 g másla, přimícháme vychladlou pudinkovou hmotu, 1 lžičku kakaa, 1 decilitr rumu a důkladně vymícháme.
Mandlová hmota: 5 lžic sušeného polotučného mléka, 5 lžic moučkového cukru, pár kapek mandlové tresti, 1 lžíce Perla s vitamíny (vše pořádně propracujeme dokud nemá hmota konzistenci modelíny), potravinářské barvy - já používám gelové.