Dort pro kamaráda s fondánem
Recepty, DortySuroviny
- na těsto klasické piškotové těsto
- náplň:
- 1 vanička tvarohu
- 1 vanilkový cukr
- cukr krystal
- rumové aroma
- 30 dkg tuku
- marmeláda na potření
- Fondán:
- 1 kg moučkového cukru výhradně korunní
- 1 polévková lžíce želatina v prášku
- 1/2 dcl horké vody
- 2 lžíce vlažného rozpuštěného ztuženého tuku
- podle potřeby přidáme vodu
- mandlové aroma
- Falešný marcipán:
- 150 g sušeného mléka
- 250 g moučkového cukru
- 30 g tuku
- 50 g tekutého medu
- 1 lžička rumového aroma
- mandlové aroma
- 2-3 lžíce vody
Postup Dort pro kamaráda s fondánem
Postup přípravy receptu
-
Upečeme si piškot, po vychladnutí rozkrojíme, jednu půlku potřeme tvarohem smíchaným s ostatníma surovinami a naklademe rozkrojené jahody.
Druhý korpus si pokapeme kompotovou šťávou a rovněž namažeme tvarohem, slepíme a vrchní část potřeme marmeládou.
Fondán: dáme si celé kilo na vál, uděláme důlek, smícháme želatinu s horkou vodou, zamícháme a vlijeme do důlku.
Potom si vezmeme lžíci a kulatou stranou vtíráme do cukru, takto zpracujeme asi 2/3 cukru, dokud nám nevznikne krásně bílá pasta
Poté přidáme ostatní suroviny a pořádně propracujeme. Fondán má být tužší ale jde dobře vyválet. Měl by být jako plastelína.
Necháme odpočinout asi hodinku v lednici.
Pomoučíme vál moučkovým cukrem a vyválíme fondán. Pokud se drolí, stačí si jen namočit ruce vodou.
Vyválený plát tlustý asi 3 milimetry si stočíme na váleček a přeneseme na dort, hezky uhladíme a konce, co přečnívají odstraníme kartou a rovnou jakoby zastrčíme dospodu.
Na závěr ozdobíme marcipánem.
Mrcipán: Sypké přísady prosejeme, smícháme, přidáme rozehřátý tuk, med, rum. aroma a při zpracovávání přidáváme vodu, ale opatrně, musí být tuhý, i když vláčný.