Dort Olaf
Recepty, DortySuroviny
- Korpus1 a 1/2 dávky
- 4 vejce (bílky na sníh)
- 200 g moučkového cukru
- 4 lžíce horké vody
- 1 vanilka
- 200 g polohrubé mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- 2 lžíce kakaa (na tmavý korpus)
- Krém
- 2 másla
- 2 vanilkové pudinky
- 500 ml mléka
- 200 g moučkového cukru
- (Marcipán)
- 300 g moučkového cukru (prosít)
- 300 g polotučného sušeného mléka (prosít)
- 2 lžíce oleje
- mandlové aroma (pár kapek)
- 1 bílek
- 3 lžíce vody(můžeme ještě přidat dle potřeby, ale po lžičkách)
- Marmeláda dle chuti
Postup Dort Olaf
Postup přípravy receptu
-
Žloutky utřeme s cukrem a vanilkou, přidáme 4 lžíce horké vody, postupně přidáváme mouku s práškem do pečiva a nakonec sníh z bílků a kakao, pokud chceme korpus tmavý.
Pečeme cca 30-45 minut na 170°C.
Pekla jsem dva korpusy, světlý a tmavý, prořízla na 2 poloviny a při mazání jsem prostřídala díly.
Krém: uvaříme z mléka a pudinků hustou kaši a necháme vychladnout. Do změklého másla zašleháme cukr a postupně i pudinkovou kaši.
Spodní díl korpusu pomažeme marmeládou a krémem, střídáme díly a mažeme krémem, nakonec korpus celý pomažeme shora i po obvodu krémem a dáme zatuhnout do lednice.
Suroviny na marcipán zpracujeme v míse tak dlouho, až nám vznikne tužší hmota podobná modelíně (nesmí se lepit k rukám - popřípadě drobit, v tom případě přidávám lžičku vody nebo moučkový cukr, s vodou opatrně, aby směs hodně nezřídla, nešla by válet).