Dort nejen prázdninový

Recepty, Dorty

Suroviny

Těsto:
3 vejce
120 g cukr moučka
1 vanilkový cukr
3 lžíce horká voda
200 g polohrubá mouka
1 prášek do pečiva
3 lžíce kakao holandské
3 banány (hodně zralé)
Náplň:
vanilkový krém (Dr.Oetkera)
marmeláda (na pomazání)
Na pokapání korpusu:
mléko
rum (poměr 4 lžíce mléka a 1 lžíce rumu, tím potírám dort mašlovačkou)
Zdobení:
1 smetana ke šlehání
1 ztužovač do smetany
2 lžíce cukr moučka
Další:
jahody
kokos

Postup přípravy receptu

  1. Formu na pečení (23 cm) si vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.

  2. Troubu si zapneme na 175°C.

  3. Banány si oloupeme a v misce rozmačkáme, nebo nastrouháme na hrubém struhadle.

  4. Do vyšší mísy vyklepneme žloutky.

  5. Bílky dáme do jiné vyšší nádoby, kde z nich a špetky soli vyšleháme tuhý sníh.

  6. Ke žloutkům přidáme cukr a vše promícháme.

  7. Pak přidáme horkou vodu a vše šleháme do husté pěny. Do ní přidáme rozmačkané banány a pomalu je zašleháme.

  8. Mouku a prášek do pečiva si smícháme dohromady a tuto sypkou směs postupně zašleháváme do žloutkové pěny. Nakonec vmícháme ušlehaný sníh z bílků.

  9. 2/3 těsta si odebereme a do něj vmícháme kakao smíchané s troškou mouky (netvoří se pak hrudky).

  10. Těsto dáváme střídavě do středu připravené formy - vždy 2 lžíce tmavého a 1 lžíci světlého.

  11. Dáme do vyhřáté trouby a pečeme asi 20 min. na 175°C a poté teplotu snížíme na 170°C. Pečeme přibližně 50 - 55 min. dle typu trouby.

  12. Jestli je korpus hotový, můžeme vyzkoušet zapíchnutím ostré špejle do těsta. Je-li čistá, je hotovo. Korpus necháme vychladnout.

  13. Vanilkový krém si připravíme dle návodu. Moučkový cukr si se ztužovačem promícháme a pomalu vsypeme do smetany na šlehání. Vyšleháme je do tuha a uchováme v chladnu.

  14. Studený korpus si v polovině prokrojíme a spodní díl si pomažeme pikantnější marmeládou (rybíz,maliny,angrešt,..) a částí krému.

  15. Pak dort přiklopíme a horní plochu si lehce pokapeme mlékem smíchaným s rumem. Dort pomažeme ze shora i ze stran zbytkem krému. Potom boky dortu ještě pomažeme tenkou vrstvou šlehačky a obalíme je v kokosu.

  16. Dort pak dozdobíme zbylou šlehačkou a jahodami dle fantazie.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!