Dort nejen prázdninový
Recepty, DortySuroviny
- Těsto:
- 3 vejce
- 120 g cukr moučka
- 1 vanilkový cukr
- 3 lžíce horká voda
- 200 g polohrubá mouka
- 1 prášek do pečiva
- 3 lžíce kakao holandské
- 3 banány (hodně zralé)
- Náplň:
- vanilkový krém (Dr.Oetkera)
- marmeláda (na pomazání)
- Na pokapání korpusu:
- mléko
- rum (poměr 4 lžíce mléka a 1 lžíce rumu, tím potírám dort mašlovačkou)
- Zdobení:
- 1 smetana ke šlehání
- 1 ztužovač do smetany
- 2 lžíce cukr moučka
- Další:
- jahody
- kokos
Postup Dort nejen prázdninový
Postup přípravy receptu
-
Formu na pečení (23 cm) si vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.
Troubu si zapneme na 175°C.
Banány si oloupeme a v misce rozmačkáme, nebo nastrouháme na hrubém struhadle.
Do vyšší mísy vyklepneme žloutky.
Bílky dáme do jiné vyšší nádoby, kde z nich a špetky soli vyšleháme tuhý sníh.
Ke žloutkům přidáme cukr a vše promícháme.
Pak přidáme horkou vodu a vše šleháme do husté pěny. Do ní přidáme rozmačkané banány a pomalu je zašleháme.
Mouku a prášek do pečiva si smícháme dohromady a tuto sypkou směs postupně zašleháváme do žloutkové pěny. Nakonec vmícháme ušlehaný sníh z bílků.
2/3 těsta si odebereme a do něj vmícháme kakao smíchané s troškou mouky (netvoří se pak hrudky).
Těsto dáváme střídavě do středu připravené formy - vždy 2 lžíce tmavého a 1 lžíci světlého.
Dáme do vyhřáté trouby a pečeme asi 20 min. na 175°C a poté teplotu snížíme na 170°C. Pečeme přibližně 50 - 55 min. dle typu trouby.
Jestli je korpus hotový, můžeme vyzkoušet zapíchnutím ostré špejle do těsta. Je-li čistá, je hotovo. Korpus necháme vychladnout.
Vanilkový krém si připravíme dle návodu. Moučkový cukr si se ztužovačem promícháme a pomalu vsypeme do smetany na šlehání. Vyšleháme je do tuha a uchováme v chladnu.
Studený korpus si v polovině prokrojíme a spodní díl si pomažeme pikantnější marmeládou (rybíz,maliny,angrešt,..) a částí krému.
Pak dort přiklopíme a horní plochu si lehce pokapeme mlékem smíchaným s rumem. Dort pomažeme ze shora i ze stran zbytkem krému. Potom boky dortu ještě pomažeme tenkou vrstvou šlehačky a obalíme je v kokosu.
Dort pak dozdobíme zbylou šlehačkou a jahodami dle fantazie.