Donuty pečené ve formě

Recepty, Moučníky

Suroviny

150 g hladké mouky
150 g polohrubé mouky
špetka soli
50 g moučkového cukru
1/2 vanilkového cukru
280 - 290 g mléka
2 lžíce rumu
1 vejce
70 g másla nebo jiného tuku
20 g čerstvého droždí
1 lžíce oleje a trochu polohrubé mouky na formu
čokoláda nebo jiná sladká poleva
cukrářské zdobení nebo kokos, sekané oříšky atp.

Postup přípravy receptu

  1. Smícháme dohromady obě mouky, cukr, sůl a prosejeme. Dále přidáme vlažné mléko, rum, vejce, rozpuštěné ale vlahé máslo, rozdrobíme droždí a vše ručním šlehačem prošleháme až se vše spojí. Vznikne nám řidší těsto které v míse přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.

  2. Vykynuté těsto v míse vařečkou nebo stěrkou srazíme a malinko propracujeme. Formu na donuty velmi lehce vymažeme olejem, přebytečný odsajeme papírovým ubrouskem. A rovněž lehce vysypeme polohrubou moukou. Pak menší lžící těsto nabíráme a vkládáme do prohlubní ve formě, jeden důlek jde zvládnout naplnit nadvakrát. Povrch srovnáme a uhladíme lžičkou, lépe to půjde, když ji zespodu lehce potřeme olejem, těsto se nebude lepit. Důlky ve formě neplníme až po okraj, ale jen do poloviny až dvou třetin výšky, těsto ještě nakyne.

  3. Těsto necháme ve formě vykynout a vkládáme do trouby předehřáté na cca 180°C. Pečeme zhruba 18 -22 minut, záleží, kolik těsta jsme použili. Pak donuty z formy vyjmeme, jde je lehce z boku podebrat třeba plastovou vidličkou nebo plastovým nožem a vyjmout. Necháme je na mřížce zchladnout.

  4. Pokud máme jen jednu formu na šest donutů, tak ji po prvním pečení necháme zchladnout, očistíme papírovým ubrouskem, vytřeme lehce olejem, vysypeme moukou, zbývající těsto lehce propracujeme atd. - pokračujeme znovu podle bodu 2. Těsto vyjde na tři plechy, jinak se musí dávka snížit.

  5. Nakonec donuty dozdobíme nějakou sladkou polevou a než zaschne, tak nahoru použijeme libovolný posyp. Čokolády je zapotřebí cca 200 g.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!