Domaci syr (bez syridla)
Recepty, SýrySuroviny
- 1/2 kg tvarohu polotučného nebo plnotučného (ne vaničkový!)
- 1/2 l mléka (použila jsem 4% kupované, ne krabicové!)
- 1/2 menší lžičky jedlé sody
- 1 lžička citrónové stavy
- 1 lžíce másla
- sůl
- kmín
- paprika sušená sladká
- chilli
- kurkuma
- česnek
- bylinky
Postup Domaci syr (bez syridla)
Postup přípravy receptu
-
Tvaroh rozdrobíme do hrnce, zalijeme mlékem a přivedeme téměř k varu a odstavíme. Než se směs začala téměř vařit, přilila jsem citrónovou stavu. Tvaroh se jemně nataví a mléko srazí.
Mléko se srazí i bez citrónové stavy, působením kyselosti tvarohu. Já ji přidala pro jistotu.
Celou směs slijeme (přecedíme). V hrnci rozpustíme lžíci másla, přisypeme odkapanou tvarohovou směs, sůl, jedlou sodu, případně koření a bylinky a zvolna zahříváme. Tvaroh se začne postupně tavit.
Natavenou směs přendáme do libovolně nádoby, formy, ve které bude sýr chladnout a tuhnout. Necháme v chladu do druhého dne uležet a podáváme.