Domácí rosol

Recepty, Studená kuchyně

Suroviny

200 g kližky
300 g vepřových kůží
2 vepřové nožičky
3 l vody
sůl podle chuti
200 g kořenové zeleniny
2 cibule
1 bobkový list
6 zrnek pepře
4 zrnka nového koření
asi 25 ml octa
3 bílky na čištění
citronová šťáva

Postup přípravy receptu

  1. Maso jsme zalili osolenou vodou a vařili asi 1 hod.

  2. Pak jsme přidali pokrájenou zeleninu, koření, ocet a asi hodinu vše vaříme doměkka.

  3. Měkké maso a zeleninu scedíme, vývar přisolíme, popř. přikyselíme a necháme zchladnout. Z tuhnoucího rosolu lžící sbíráme tuk.

  4. Rosol znovu zahřejeme a do teplého (nikoliv horkého) zašleháme bílky a citronovou šťávu. Za stálého míchání přivedeme směs k varu.

  5. Jakmile se rosol vařil, bílek se srazil a strhl s sebou všechny nečistoty. Pak rosol odstavíme.

  6. Nakonec rosol scedíme a necháme přes plátěný ubrousek překapat.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!