Domácí rosol
Recepty, Studená kuchyněSuroviny
- 200 g kližky
- 300 g vepřových kůží
- 2 vepřové nožičky
- 3 l vody
- sůl podle chuti
- 200 g kořenové zeleniny
- 2 cibule
- 1 bobkový list
- 6 zrnek pepře
- 4 zrnka nového koření
- asi 25 ml octa
- 3 bílky na čištění
- citronová šťáva
Postup Domácí rosol
Postup přípravy receptu
-
Maso jsme zalili osolenou vodou a vařili asi 1 hod.
Pak jsme přidali pokrájenou zeleninu, koření, ocet a asi hodinu vše vaříme doměkka.
Měkké maso a zeleninu scedíme, vývar přisolíme, popř. přikyselíme a necháme zchladnout. Z tuhnoucího rosolu lžící sbíráme tuk.
Rosol znovu zahřejeme a do teplého (nikoliv horkého) zašleháme bílky a citronovou šťávu. Za stálého míchání přivedeme směs k varu.
Jakmile se rosol vařil, bílek se srazil a strhl s sebou všechny nečistoty. Pak rosol odstavíme.
Nakonec rosol scedíme a necháme přes plátěný ubrousek překapat.