Domácí hranolky
Recepty, Bramborová jídlaPostup Domácí hranolky
Postup přípravy receptu
-
Tak ako kolace maju specificku muku tak aj na hranolky su najlepsie specificke zemiaky a su to mucne zemiaky - C. Aby sme dosiahli lahke nadychane vnutro a nie solidnu slizku konzistenciu aku maju salatove A-cka.
Vyberieme si podlhovaste zemiaky a najednoduchsie je ich krajat na mandoline aby sme mali rovnaku velkost. Jedny z najlepsich hranolkov robi Canadska NYF. » www.newyorkfries.com/menu.
Poriadne umyjeme orajbeme ale supku nechame.
Nakrajane zemiaky dame do vody odmocit (ked mame lacnu vodu dame na 5 minut pod tecucu vodu vyplavit skrob).
Zlejeme a dame naspat do misky a zalejeme horucou vodou a pridame lyzicu cukru … ano cukru nie soli dovod je ze dosiahneme lahsie zlate hranolky a nechame vo vode 15 minut.
Zcedime, vysusime a odlozime do mrazaku na 15 minut este dosusit.
Najlepsie hranolky dosiahneme ked ich vyprazame na masti (najlepsie na kacacej. Ked nemame pouzijeme olej bez chuti- rastlinny.
Olej nahrejeme na nizsiu teplotu na 160 C a hranolky vyprazame len do biela na etapy.
Vyberieme a na mriezku a nechame odkvapkat (takto pred prazenene hranolky mozeme odlozit na dlhsie do mrazaku na neskorsie pouzitie.
Olej zvysime na 180 C hranolky vlozime naspat a doprazime – zafarbime cca 5 minut.
Osusime na mriezke a az teraz posolime.
Dobru chut, budete mat z vonku chrumkave a vo vnutry nadychane lahke hranolky a ked si k tomu dame cerstvu rybku mame super fish and chip - (ja som robil bez fritezy)